Svijet

Vjerovatna pobjeda socijaldemokrata i uspon ekstremne desnice

STOKHOLM - U Švedskoj se uprkos vjerovatnoj pobjedi socijaldemokrata na danas održanim parlamentarnim izborima očekuje i istorijski uspon ekstremne desnice, rezultati su ankete koju je obavio Institutu "Jugov" na biralištima.

Prema rezultatima ankete objavljenim na internet sajtu dnevnika "Metro" nekoliko časova prije zatvaranja birališta, socijaldemokrate su osvojile 29,6 odsto glasova što bi omogućilo da njihov lider Stefenu Lefvenu /57/ bude imenovan za premijera.

Demokrate Švedske, ekstremna desnica, mogla bi biti na trećem mjestu sa 10,4 dosto glasova umjesto 5,7 odsto koliko je osvojila prije četiri godine.

Ovaj rezultati  bio bi lični uspjeh za njihovog lidera 35-godišnjeg  DŽimija Akesona /Jimmie Åkesson/, koji je učinio da ova antiimigraciona formacija koja je do sada bila marginalizovana bude snaga na koju mora da se računa.

Rezultati pokazuju da će socijaldemokrate, Zeleni i Partija ljevice osvojiti ukupno 44,9 odsto glasova zbog čega neće moći da imaju apsolutnu većinu u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije