Svijet

Zanier:Primirje smanjilo razmjenu vatre

Zanier:Primirje smanjilo razmjenu vatre
Zanier:Primirje smanjilo razmjenu vatre

BEČ - Generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Lamberto Zanijer ocjenio je da je primirje u Ukrajini "veoma značajno" smanjilo nivo razmjene vatre između ukrajinskih i proruskih snaga, mada je nasilje i dalje prisutno i ono mora da se okonča.

"Sporazum iz Minska je najbolja šansa za deeskalaciju i dovođenje sukoba do kraja", rekao je Zanier grupi novinara.

Prema njegovim riječima, "generalno, primirje je postigao cilj - vrlo značajno smanjenje nivoa razmjene vatre duž linije fronta. Još uvijek ima posla da se uradi i u nekim oblastima postoje kršenja i mi (OEBS) ih evidentiramo".

Zanijer je potvrdio grupi novinara da su posmatrači OEBS-a u Ukrajini prijavili veliki broj prekršaja primirja na jugu i neke ograničene incidente oko grada Debaljceva koji su, prošle nedjelje, zauzele proruske - "pobunjeničke" snage suprotno proglašenom prekidu vatre.

Razmjene vatre ima i oko aerodroma u Donjecku koji drže "separatisti" od januara, prenijela je agencija AFP.

Zanijer je naveo da je na političkim liderima da se fokusiraju na okončanju povreda primirja, tako da prekida vatre može stupiti na snagu u potpunosti na istoku Ukrajine, da svi zatvorenici budu pušteni i teško naoružanje povučeno 25 do 70 kilometara u pozadinu, u cilju stvaranja tampon zone.

OEBS-u su potrebne informacije od obe zaraćene strane o praćenju povlačenja cjelokupnog naoružanja od 100 milimetarskog kalibara i više.

Zanijer je izneo nadu da će OEBS imati 350 posmatrača primirja na istoku Ukrajine "u narednih nekoliko nedjelja" kao i posmatrača iste evropske organizacije u drugim dijelovima te zemlje.

Zvaničnici Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske dogovorili su primirje u Minsku koje je počelo da se sprovodi 15. februara, a ministri spoljnih poslova te četiri zemlje trebalo bi danas da se sastanu u Parizu da bi razgovarali o najnovijoj situaciji na istoku Ukrajine.

Istovremeno predsjedavajući OEBS-a Ivica Dačić danas bi trebalo da predstavi godišnji izvještaj organizacije Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku, navodi AFP.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije