Svijet

Zbog neiskusnog pilota stradalo 118 putnika

Zbog neiskusnog pilota stradalo 118 putnika
Zbog neiskusnog pilota stradalo 118 putnika

ZAGREB - Prvi rezultati istrage uzroka pada aviona kompanije "Er Alžir", koji se 24. jula srušio u pustinjskom području u afričkoj državi Mali, pokazali su da je avion sa 118 putnika i članova posade za samo 3 minuta pao sa visine od 10.000 metara zbog neiskustva pilota.

Istražitelji veruju da je avion tipa MD-83, koji se kretao iz Burkine Faso prema Alžiru, uletio u olujno nevrijeme, a da je tome vjerovatno doprinijelo to što su članovi neiskusne posade zahtjevnom vazdušnom rutom iznad Sahare letjeli tek mjesec dana, prenosi Jutarnji list.

"Čini se da je pilot na oluju reagovao prekasno. Trebalo je da skrene bar 10-15 kilometara prije nailaska na nevrijeme. Ako se previše približite, onda ostanete zarobljeni u snažnim vazdušnim strujama koje vas bacaju gore-dolje", rekao je francuski avioekspert Džerard Feldzer.

Nakon detaljne analize podataka radara, istražitelji su gotovo u potpunosti otklonili mogućnost da je avion oboren u terorističkom napadu, ali još nisu sasvim sigurni da na avionu nije bilo mehaničkih kvarova koji su mogli da doprinesu katastrofi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije