Svijet

Zbog pristrasnosti Trampu odbijeno 50 porotnika

Zbog pristrasnosti Trampu odbijeno 50 porotnika
Foto: Tanjug | Zbog pristrasnosti Trampu odbijeno 50 porotnika

​NJUJORK - Više desetina potencijalnih kandidata za članove porote u procesu protiv Donalda Trampa zbog tajnih isplata novca porno-zvijezdi Stormi Danijels nije izabrano jer su rekli da ne mogu nepristrasno da odluče da li je bivši predsjednik SAD kriv ili nevin po krivičnoj optužbi.

Na početku istorijskog suđenja, prvog u kojem učestvuje bivši predsjednik SAD, sudija Huan Merčan rekao je grupi od skoro 100 potencijalnih porotnika da moraju da ostave po strani sve pristrasnosti ili lične stavove o optuženom ili slučaju, uključujući političku orijentaciju, prenosi Glas Amerike

Njih najmanje 50 u ponedjeljak nije izabrano nakon što su rekli da ne mogu da budu nepristrasni u suđenju Trampu, republikanskom kandidatu za predsjednika na izborima ove godine. Ostali nisu izabrani jer su naveli druge razloge. 

Ovo je prvi od četiri procesa protiv Trampa.

Nakon prvog dana suđenja, bivši američki predsjednik je ponovio da je suđenje "politički lov na vještice".

"Ako čitate sve pravne stručnjake, sve pravne naučnike, ne vidim nijednog da je rekao ovo je slučaj koji treba pokrenuti ili procesuirati. Nisam u Džordžiji, na Floridi ili Sjevernoj Karolini, da budem u kampanji kao što bi trebalo. Ovo je savršeno za radikalnu ljevicu demokrata. To je upravo ono što oni žele. Ovdje se radi o miješanju u izbore. O tome je riječ", rekao je Tramp.

Prethodno su njujorški tužioci rekli da traže od sudije da kazni bivšeg predsjednika SAD za nepoštovanje suda, nakon što su iznijeli tvrdnju da Tramp vodi "kampanju pritiska" protiv svog bivšeg posrednika i vjerovatnog svjedoka Majkla Koena.

Tužilac Džošua Stejnglas zatražio je od sudije Huana Merčana da kazni Trampa sa 3.000 dolara zbog objava na društvenim mrežama o ključnim svjedocima u slučaju isplate novca Danijelsovoj. Prethodno su Trampovi pravni zastupnici pokušali da sklone sudiju Huana Merčana iz procesa, tvrdeći da rad njegove kćerke za političku konsultantsku firmu sa demokratskim klijentima predstavlja sukob interesa.

Ispred sudnice, do koje je prilaz bio ograđen metalnim ogradama, bio je prisutan veliki broj novinara, kao i demonstranti sa transparentima "Niko nije iznad zakona". 

Od Trampa se očekuje da se pojavljuje pred njujorškim sudom u ovom procesu, dok uporedo vodi kampanju za predsjedničke izbore u novembru.

Izbor porote na Menhetnu, gdje većina stanovnika glasa za Demokratsku stranku, mogao bi da traje nekoliko dana, poslije čega će uslijediti uvodne riječi tužilaca i odbrane, kao i iskazi svjedoka. Stormi Danijels i bivši Trampov advokat Majkl Koen, koji je svjedočio da je lično obavio uplate Danijelsovoj, su među svjedocima za koje se očekuje da će svjedočiti, a Tramp je izjavio da planira da svjedoči u svoju odbranu.

Njega terete da je falsifikovao poslovna dokumenta kada je glumici u filmovima za odrasle Stormi Danijels, preko svog advokata, platio 130.000 dolara kako ne bi javno govorila o njihovoj navodnoj aferi.

Tramp je taj novac u poslovnim knjigama prikazao kao troškove za advokata. Optužnica, koju je podigao tužilac Alvin Brag, u 34 tačke tereti Trampa za falsifikovanje poslovnih dokumenata i prva je optužnica za krivično djelo protiv jednog američkog predsjednika.

Tužilaštvo navodi da je Tramp falsifikovanjem ovih dokumenata zapravo želio da prikrije uticaj na izbornu kampanju 2016, odnosno umanji štetu koja bi nastala otkrivanjem navodnih afera. 

Tramp je sve optužbe negirao i ocijenio ih kao politički motivisane. Optužnica je podignuta u martu 2023. godine, a početak suđenja bio je zakazan za 25. mart ove godine, ali je više puta odlagan jer je Trampov tim tražio još vremena za prikupljanje dodatne dokumentacije.

Tramp je, inače, dobio sudsku zabranu da javno govori o učesnicima u ovom postupku i njihovim porodicama, pošto je javno vrijeđao kćerku sudije. Za falsifikovanje poslovnih dokumenata predviđena je kazna od četiri godine zatvora. Tramp bi mogao da dobije i manju kaznu jer do sada nije osuđivan, ali američki mediji ističu da mu ne ide u prilog to što se javno suprotstavljao sudiji i vrijeđao njegovu kćerku.

Da bi bivši predsjednik bio proglašen krivim, tužilaštvo mora da dokaže da je ne samo falsifikovao poslovna dokumenta, što bi bio prekršaj, već da je time želio da prikrije drugo kršenje zakona, što je krivično djelo, navodi AP.

Čak i ako Tramp bude proglašen krivim, pa čak i ako ode u zatvor, to mu formalno ne onemogućava da učestvuje u trci za predsjednika. 

Protiv njega se vode još dva federalna krivična postupka - zbog nezakonitog rukovanja povjerljivim dokumentima i pokušaja da preokrene rezultate izbora 2020. u svoju korist, kao i krivični postupak u Džordžiji zbog pokušaja da utiče na rezultate u toj državi. Do sada nije počelo suđenje ni u jednom od ovih slučajeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije