Svijet

Ženevski dogovor već posustaje

Ženevski dogovor već posustaje
Ženevski dogovor već posustaje

KIJEV - Naoružane proruske grupe, koje kontrolišu zgrade vlade u istočnoj Ukrajini, ne pokazuju znake popuštanja, uprkos sporazumu između Moskve i Kijeva, SAD i EU.

Oni kažu da će napustiti okupirane zgrade samo ako ukrajinska vlada podnese ostavku.

Ukrajina, Rusija, EU i SAD su u četvrtak postigle dogovor u Ženevi da preduzmu korake u cilju smirivanja tenzija duž zajedničke ukrajinsko-ruske granice posle više od mesec dana nemira.

Međutim, portparol separatista izjavio je za BBC da je Kijevska vlada ilegalna i da oni neće odstupiti dok Vlada Ukrajine ne podnese ostavku, piše B92.

Aleksandar Gnezdilov, portparol Narodne Republike Donjeck, rekao je da će njegova grupa napustiti zgradu Vlade samo ako "ilegalna" kijevska vlada raspusti parlament i predsedničku administraciju.

Još jedan vođa demonstranata rekao je da neće otići ukoliko proevropski protestanti ne napuste trg Majdan u Kijevu. Samoproglašeni lider proruskih separatista u istočnoj Ukrajini Denis Pušilin izjavio je da ne smatra da sporazum izmedju Rusije i Ukrajine obavezuje njegove ljude da se razoružaju i isprazne zgrade administracije koje su okupirali.

"Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov nije ništa potpisao u naše ime, već u ime Ruske Federacije", rekao je Pušilin.

On je rekao da će njegovi ljudi razmotriti napuštanje zgrada administracije kada vlada u Kijevu uradi to isto, dodajući da se nastavljaju pripreme za referendum o većoj atuonomiji od Kijeva planiran za 11. maj. Rusija je negirala raspirivanje separatizma u istočnoj i južnoj Ukrajini Ukrajinski mediji preneli su informaciju da je danas bilo pucnjave u Donjeckoj oblasti.

Ukrajinska vojska otvorila je vatru kao bi oterala demonstrante sa barikada u Sergejevki, javio je ukrajinski Interfaks, citirajući lokalne medije. Informacija za sada nije potvrđena.

Istovremeno, ukrajinska Državna bezbJednost je saopštila da će akcija ukrajinske vojske protiv proruskih separatista na istoku zemlje biti nastavljena.

"Antiteroristička operacija i dalje traje, a kada će biti završena zavisi od toga koliko dugo će teroristi biti u našoj zemlji", izjavila je portparolka ukrajinske službe bezbjednosti Marina Ostapenko.

Napetost u istočnoj Ukrajini ne jenjava jer su proruski separatisti, većinom naoružani, zauzeli najmanje devet gradova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije