Svijet

Zvanično otvorena konferencija o klimi u Parizu

Zvanično otvorena konferencija o klimi u Parizu
Zvanično otvorena konferencija o klimi u Parizu

PARIZ - U Parizu je danas zvanično otvorena dvonedjeljna konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, na kojoj će svjetski lideri nastojati da dogovore dugoročni sporazum o smanjenju emisije štetnih gasova.

Konferenciju je otvorenom proglasio peruanski ministar zaštite životne sredine Manuel Pulgar Vidal, koji je bio domaćin prošlogodišnjeg samita UN-a o klimi, održanoj u peruanskoj prestonici Limi, prenijela je agencija AP.

Pulgar je tom prilikom izjavio da bi dogovor svjetskih lidera pokazao da države svijeta mogu da sarađuju u borbi protiv klimatskih promjena jednako kao i u borbi protiv terorizma.

Globalni klimatski samit COP21 u organizaciji Ujedinjenih nacija počeo je danas u Parizu, a na njemu je najavljeno učešće 147 predsjednika država i vlada, što ga čini najvećim skupom na najvišem nivou ikad održanom izvan UN.

Cilj samita je postizanje globalnog sporazuma o ograničenju zagrijevanja planete.

Učesnici samita su u Parizu najavili da će sačiniti istorijski dogovor kako bi se izbjeglo katastrofalno globalno otopljavanje klime, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus apelovao je na sve učesnike pregovora da djeluju hitno i budu spremni na kompromis.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić obratiće se danas na globalnom klimatskom samitu COP21 u organizaciji Ujedinjenih nacija u Parizu.

Na samitu će, pored predsjednika Nikolića učestvovati i predsjednik Francuske Fransoa Oland, predsjednik Ruske federacije Vladimir Putin, predsjednik SAD Barak Obama, lideri Kine Si Ðiping, i Velike Britanije Dejvid Kameron, njemačka kancelarka Angela Merkel...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije