Svijet

Zvanično potvrđeno: Mula Omar umro 2013.

Zvanično potvrđeno: Mula Omar umro 2013.
Zvanično potvrđeno: Mula Omar umro 2013.

Kabul - Glavna avganistanska obaviještajna agencija saopštila je danas da je talibanski lider Mula Mohamed Omar mrtav već više od dvije godine i da je preminuo u jednoj bolnici u pakistanskom gradu Karačiju u aprilu 2013. godine.

"Zvanično potvrđujemo da je on mrtav", rekao je portparol avganistanskog Nacionalnog direktorata za bezbednost Abdul Hašib Sediki, a prenosi AP.

Avganistanska obaviještajna služba potvrdila je Omarovu smrt dva dana uoči zakazane druge runde zvaničnih mirovnih pregovora u Pakistanu između predstavnika avganistanske vlade i talibana, navodi američka agencija.

Zamjenik portparola predsjednika Avganistana Ašrafa Ganija, Zafar Hašemi, rekao je ranije danas na konferenciji za štampu u Kabulu da avganistanska vlada istražuje navode o smrti lidera talibana Mule Mohameda Omara.

Talibani se zasad nisu oglasili povodom komentara državnih zvaničnika o smrti svog vođe, koji je u prošlosti već mnogo puta proglašen mrtvim, prenijela je agencija AFP.

Izvori iz avganistanske vlade i obaviještajnih službi su ranije danas otkrili da je jednooki lider talibana umro prije dvije do tri godine, ali nisu naveli više detalja, prenosi Bi-Bi-Si.

U prošlosti su u više mahova objavljivani izvještaji o smrti Mule Omara.

Avganistanski mediji su 2011. objavili da je lider talibana ubijen, ali su to kasnije demantovali pakistanski zvaničnici. Talibani su tada tvrdili da su se njihovi telefoni našli na meti hakera i da su sa njih poslate poruke kako je Mula Omar mrtav.

On nije viđen u javnosti od američke kampanje koja je naterala talibane da se sklone s vlasti 2001, nakon što su podržali lidera al-Kaide Osamu bin Ladena.

Mula Omar je preživio američku invaziju i kao većina viših komandanata talibana izbjegao zarobljavanje.

Bivši američki izaslanik za Avganistan i Pakistan Ričard Holbruk je tvrdio da se Mula Omar sakriva duž granice između te dvije zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije