BiH

Zvizdić: BiH ulazi u novo poglavlje odnosa s EU

Zvizdić: BiH ulazi u novo poglavlje odnosa s EU
Zvizdić: BiH ulazi u novo poglavlje odnosa s EU

BEČ - Zadovoljstvo mi je što imam priliku da učestvuje na ovom izuzetno značajnom skupu te da izrazim, u ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na čijem čelu se nalazim, zahvalnost na novom pristupu EU prema mojoj zemlji, kao i cijelom regionu, koja je pokrenuta u Berlinu prošle godine i koja, između ostalog i održavanjem ovog sumita, potvrđuje uspješnost pokrenutih procesa, istakao je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić na samitu u Beču.

"Zahvaljujući upravo novom pristupu Evropske unije, kao i iskazanoj opredijeljenosti vlasti BiH za sprovođenjem neophodnih reformi što je potvrđeno Izjavom Predsjedništva BiH, Bosna i Hercegovina, nakon niza godina koje su bile obojene nedovoljnim napretkom u procesu europskih integracija kao i u drugim reformskim procesima, ulazi u novo poglavlje svojih odnosa sa Evropskim Unijom", istakao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je prvi veliki korak, ali takođe i učešće u okviru regionalnih inicjiativa poput Berlinskog procesa što BiH, kao i cijeli region Zapadnog Balkana, vodi korak bliže ka članstvu u EU.

"Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je od svog formiranja u aprilu ove godine konkretnim mjerama i aktivnostima potvrdilo odlučnost, istrajnost kao i neophodnu saglasnost u sprovođenju potrebnih reformi u strateški prioritetnim oblastima odnosno u oblasti ekonomskih reformi, dinamiziranje procesa EU integracija, vladavina prava i borba protiv terorizma i svih oblika organizovanog kriminala i korupcije, kao i jačanje regionalne saradnje", naglasio je on.

Zvizdić je dodao da je ključan dokument za sprovođenje socio-ekonomskih reformi je Reformska agenda koja je usvojena od strane svih nivoa vlasti u BiH zaključno sa 27. julom ove godine.

"Želim da istaknem da su svi nivoi vlasti, kako državni, entitetski, Brčko Distrikt i kantonalni nivo, prepoznali značajnost ovog dokumenta odnosno važnost sprovođenja svih navedenih mjera s ciljem osiguranja osnova za prijeko potreban ekonomski rast zemlje.  Reformska agenda predstavlja rezultat intenzivnog rada i konsultacija Vijeća ministara i entitetskih vlada kao i predstavnika Delegacije Europske Unije i međunarodnih finansijskih institucija i mjere i aktivnosti koje su predviđene agendom predstavljaju zaista one mjere koje je neophodno sprovesti u srednjoročnom periodu a s ciljem omogućavanja oporavka uzdrmane bh. privrede i osiguranja ekonomskog rasta. Svi ti napori imaju za krajnji cilj osiguranje boljeg i kvalitetnijeg života za građane Bosne i Hercegovine na cijelom teritoriju", naglasio je Zvizdić.

“Želim da vas uvjerim da ovo nije još jedan od dokumenata koji će ostati mrtvo slovo na papiru – potrebne reforme nisu nimalo jednostavne, neke od njih su i nepopularne i proizvode jak odjek u javnosti jer ne odgovaraju onim kategorijama u društvu koji su navikli na određene povlastice koje predstavljaju recidiv prošlih vremena i kao takve nemaju mjesta u modernoj i razvojno orijentiranoj bh. privredi”, istakao je Zvizdić.

On je istakao da svaka od reformskih mjera podrazumijeva neophodno približavanje bh. privrede standardima Europske Unije i unapređenju cjelokupnog socio-ekonomskog stanja u zemlji.

“Kao što svi veoma dobro znate, sprovođenje takvih reformi nosi teret, ali mi smo spremni da se odlučno suočimo s tim. Veliki test sprovođenja reformske agende je bio i nedavno usvajanje Zakona o radu na teritoriji Federacije BiH. Pokušaji opstrukcije usvajanja ovog krucijalnog reformskog zakona koji će oblast tržišta rada konačno Bosnu i Hercegovinu uvesti u istu ravan sa članicama EU, nisu uspjeli. Zadovljstvo mi je da kažem da je prije 10-tak dana ovaj Zakon stupio na snagu na teritoriji F BiH. Očekujemo da će ovaj pozitivan primjer kojeg je postavila Federacija BiH slijediti i drugi nivoi vlasti u BiH”, istakao je Zvizdić.

On je istakao da je sprovođenje reformskih mjera na nivou Vijeća ministara BiH je otpočelo čak i prije formalnog usvajanje Reformske agende.

“Navest ću samo neke od značajnih dokumenata koje smo usvojili, a koji potvrđuju našu predanost reformskim procesima: usvojili smo izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH s ciljem usklađivanja sa Moneyval preporukama nakon godina opstrukcije i time spriječili nastanak nesagledivih posljedica za BiH privredu i društvo u cjelini; usvojili smo Strategiju za borbu protiv korpucije, ojačali smo Agenciju za borbu protiv koprucije, usvojili smo novu Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma i ojačali smo naše agencije za sprovođenje zakona s ciljem pojačane borbe protiv terorizma i svih oblika kriminala. Usvojili smo nekolicine zakona koji podrazumijevaju daljnje usklađivanje sa europskom pravnom stečevinom i standardima. Uspostavili smo Državni odbor za investicije i usvojena je Transportna politiku BiH čime su ispunjeni potrebni preduslovi da ove godine kandidujemo dva projekta za sufinansiranje u okviru poziva za 2015. godinu a koji će biti potvrđeni i na ovom samitu”, istakao je Zvizdić.

Međutim, kako je istakao Zvizdić. iako su navedene mjere dobar početak, one su ipak samo početak.

"Pred BiH je period u kojem moramo sa još više odlučnosti i ozbiljnosti da radimo na sprovođenju svih drugih mjera s ciljem jačanja poreske politike, reforme javnih finansija, osiguranja fiskalne stabilnosti, poduzimanje reformskih mjera u oblasti socijalnog i penziono-zdravstvenog sistema, poboljšanja poslovne klime i konkurentnosti, reforme javne uprave i vladavine prava a da bismo omogućili da u što skorijem periodu rezultate ovih mjera osjete i građani BiH u poboljšanom životnom standardu. Moja zemlja to zaslužuje kao i moji sugrađani", rekao je on.

On je istakao da  u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine EU ima stinskog i ozbiljnog partnera, partnera koji svoju opredjeljenost reformama ne izražava samo deklarativno nego uložemo sve napore da se iste i sprovedu.

“Iskreno vjerujem da ću slijedeći put kada se budemo sastali na ovako značajnom skupu, imati tu čast da vas informišem o konkretnim rezultatima koje smo postigli te da ćemo u tom momentu moći da izvijestimo i da smo napravili slijedeći značajan korak u procesu približavanja članstvu u Europskoj Uniji, a to je i podnesena aplikacija za članstvo u EU."istakao je Zvizdić.

Samit je nastavak berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel i koji ima za cilj podsticanje saradnje na Balkanu, doprinoseći time daljem razvoju, a sve u svrhu podsticanja procesa evropskog približavanja.

Otvarajući skup austrijski kancelar Verner Fajman istakao je da Austrija sa zemljama zapadnog Balkana ima veoma bliske ekonomske i društvene veze koje su, kako je ocjenio, veoma dobre i koje su vremenom napredovale.

On je podsjetio da su mnoge kompanije iz te zemlje, čak i u periodu ekonomske krize, nastavile da posluju u regionu, i podvukao značaj investicija u oblast energetike, infrastrukture i transporta u zemljama zapadnog Balkana.

"Ali mi ne stvaramo takav odnos samo kroz kompanije, već i kroz ljude, odnosno pojedince, i zato je program razmjene mladih, koji omogućava da oni uče jedni od drugih, veoma važan i nerazdvojan od pitanja razvoja ekonomske situacije regiona", rekao je Fajman.

Kako je istakao to omogućava uspostavljanje demokratskih vrijednosti, poput slobode izražavanja, vladavine prava, ali i borbe protiv korupcije.

"To su sve stvari koje su važne za sigurnost i stabilnost regiona i zato je povjerenje ključni činilac u ovoj bliskoj saradnji. Moramo da učinimo šta možemo kako bismo izgradili stabilne i pouzdane ekonomske uslove i društvene odnose", rekao je Fajman.

On je zahvalio svima koji su inicirali današnji samit i onima koji, kako je rekao, ovim teškim vremenima insistiraju na ideji da je region jedinstven.

"Istorija nas uči da ne bi trebalo dva puta u istom vijeku da napravimo sličnu grešku, odnosno da insistiramo na mržnji i onome što nas razdvaja", rekao je Fajman.

Tokom samita, dodao je on, biće riječi i o migrantskoj krizi koja je svakog mjeseca sve teža.

"Zbog nasilja i konflikata u ovom trenutku je u izbjeglištvu oko 60 miliona ljudi. Njima je potreban azil, ali mi takođe imamo obavezu i da spriječimo one koji na njihovoj nesreći zarađuju novac. Kriminalci i trgovci ljudima ne smiju da zarađuju, treba protiv njih odlučno da ustanemo", poručio je Fajman.

Prema njegovim riječima nijedna država sama ne može da riješi taj težak zadatak, već to mogu da urade samo ujedinjene.

Današnji dan počeo je konferencijom za novinare šefova diplomatija i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, koji je izvjestio o ciljevima Samita.

Zatim je održan sastanak u vezi sa izgradnjom autoputa Niš-Priština-Drač (Durs), kao i radni doručak ministara privrede regiona i EU.

Planirano je po završetku samita o njegovim rezultatima javnost informiše Fajman, nemačka kancelarka Angela Merkel, visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini, i u ime regiona, srpski premijer Aleksandar Vučić.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije