Analize

Administracija guši investicije

Administracija guši investicije
Administracija guši investicije

BANJALUKA - Republika Srpska zakonski je poprilično dobro regulisala oblast građevinarstva, ali nestručna i troma administracija prijeti da ovaj sektor u potpunosti uguši, tvrde investitori.

U prilog njihovim tvrdnjama idu i posljednji podaci Zavoda za statistiku RS, koji pokazuju kako je ukupna proizvodnja u građevinarstvu u drugom tromjesečju u poređenju s prethodnim manja za 3,8 odsto, dok je ako se gleda prema vrsti građevinskih objekata u objektima visokogradnje zabilježen pad od čak 24 odsto.

Podaci pokazuju i da je broj izdatih građevinskih dozvola za gradnju u drugom tromjesečju 2014. godine u odnosu na drugo tromjesečje 2013. godine manji za 11,8 odsto.

Borko Đurić, direktor banjalučkog građevinskog preduzeća "Krajina" i predsjednik Privredne komore RS, kaže kako nije realno očekivati skori oporavak ovog sektora s obzirom na to da nema ulaganja u kapitalne objekte i infrastrukturu, a što ujedno diktira ukupna kretanja u građevinarstvu.

Dodaje kako postoji nekoliko elemenata koji negativno utiču na njegovu poziciju.

"Kada je u pitanju stambena izgradnja, tu bez povećanja kupovne moći stanovništva i bez određenih promjena koje će obezbijediti veću sigurnost i kredibilnost onih koji su zainteresovani za stanove ne treba očekivati da će se dogoditi nešto značajnije", kazao je Đurić.

Kako je rekao, ukupnom stabilizacijom i povećanjem kupovne moći stvoriće se i uslovi za razvoj građevinarstva, koje je ujedno i pokazatelj određenih kretanja u jednoj ekonomiji.

Prema njegovim riječima, veliki problem je i neefikasna administracija i nepostojanje strogih propisa koji bi sankcionisali one koji svojim pogrešnim djelovanjem prave štetu investitorima.

Nema ulaganja u kapitalne objekte i infrastrukturu, a što diktira kretanja u građevinarstvu

"Stvar je u tromosti i inertnosti administracije koja nije u službi potreba građana i privrede", kazao je Đurić.

Podsjećamo, upravo administracija najvećeg grada Republike Srpske našla se prije mjesec dana na tapetu investitora kada su ih optužili da su nestručni i da opstruišu proces izdavanja građevinskih dozvola u Banjaluci.

Veljko Jarić, vlasnik i direktor firme "Aragosta invest", ranije je kazao kako njegovo preduzeće u Banjaluci građevinsku dozvolu čeka 10 mjeseci, dok mu za izgradnju treba devet.

Inače, kako investitori tvrde, razne takse i dažbine ih koštaju oko 700 maraka po kvadratnom metru, čime cijena kvadrata novoizgrađenog stana u Banjaluci ne može biti ispod 2.000 KM.

Međutim, kako nam je najavio Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, neke stvari bi se po pitanju dobijanja građevinskih dozvola mogle promijeniti.

"Zakonom je uveden novi proces, prema kojem se obračun troškova vrši u jednom odjeljenju dok građevinske dozvole izdaje drugo odjeljenje. To smo pripremili i završili, a prošli smo i kroz analize svih dokumenata i obezbijedili visok stepen ažurnosti kada je riječ o tome", kazao je Gavranović.

Prema njegovim riječima, optužbe na račun administracije su percepcija koja se u Banjaluci dosta intenzivno želi kreirati, posebno od jednog kruga investitora.

"Naravno da ima problema jer je mijenjan zakonski okvir i novim zakonom su propisana nova rješenja, a mislim i ograničenja iz kojih su proistekli određeni problemi, od same primjene zakona do procedura koje usporavaju brzu realizaciju investicija", zaključio je Gavranović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije