Analize

BDP po stanovniku RS 6.145 KM

BDP po stanovniku RS 6.145 KM
BDP po stanovniku RS 6.145 KM

BANJALUKA - Bruto domaći proizvod /BDP/ Republike Srpske u prošloj godini iznosio je 8,761 milijardi KM ili 6.145 KM po stanovniku i realno je veći za 1,9 odsto u odnosu na 2012. godinu, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U strukturi BDP-a djelatnosti vađenja ruda i kamena, prerađivačka industrija, proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, snabdijevanje vodom i kanalizacija, upravljanje otpadom i djelatnosti sanacije učestvuju sa 16,6 procenata, što je za 1,3 odsto više u odnosu na 2012. godinu.

Najveća stopa realnog rasta zabilježena je u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribolova od 10,8 odsto, umjetnosti, zabave i rekreacije 6,9 procenata, prerađivačke industrije 6,5, te u oblasti saobraćaja i djelatnostima pružanja smještaja 4,5 odsto.

U 13 od 19 područja klasifikacije djelatnosti zabilježena je pozitivna stopa rasta, a u šest područja negativan.

Među zemljama okruženja, BDP Srbije realno je veći za 2,5 odsto, Hrvatske za 0,8, dok je u Sloveniji realno manji za 1,1 procenat.

Ostvarene prošlogodišnje investicije privrednih subjekata sa sjedištem na njenoj teritoriji iznosile su 1,546 milijardi KM.

U strukturi ulaganja u nova stalna sredstva na teritoriji Republike Srpske, najveće učešće imali su građevinarstvo od 22 odsto, proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 19,8 odsto i prerađivačka industrija sa 16,2 procenta.

Ostvarene investicije privrednih subjekata registrovanih na teritoriji Republike Srpske prema namjeni iznosile su 1,381 milijardi KM, od čega je na teritoriji Srpske uloženo 1,360 milijardi KM ili 98,5 odsto, a na teritoriji Federacije BiH i Brčko distrikta 20,5 miliona.

BDP Republike Srpske je u prva tri mjeseca ove godine iznosio 1,976 milijardi KM i realno je veći za 0,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Bruto dodata vrijednost u prvom tromjesečju realno je veća u područjima finansijske djelatnosti i osiguranju za 3,4 odsto, vađenju ruda i kamena, prerađivačkoj industriji, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, vodom i kanalizaciji za tri procenta.

U zemljama okruženja stopa rasta BDP-a u prvom tromjesečju iznosila je 1,9 odsto u Sloveniji, 0,1 odsto u Srbiji, dok je u Hrvatskoj zabilježen pad od 0,6 procenata.

Prema anketi o radnoj snazi iz aprila, stopa zaposlenosti u Republici Srpskoj iznosi 34,9 odsto i veća je za 0,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok stopa zaposlenosti za starosnu grupu od 15 do 64 godine 43,6 odsto.

Stopa nezaposlenosti iznosi 25,7 procenata i manja je za 1,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok za starosnu grupu od 15 do 24 godine života iznosi 56,5 procenata.

Anketom o radnoj snazi obuhvaćeno je 3.565 domaćinstava u Republici Srpskoj od 14. do 27. aprila, a referentna sedmica obuhvatila je period od 7. do 13. aprila.

Prema ovoj anketi, stopa aktivnosti radne snage, izražena u odnosu aktivnog i radno sposobnog stanovništva u ovoj godini, iznosi 47 odsto.

Prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj za jun iznosila je 837, a bruto 1.347 KM, što je u odnosu na maj realno više za 2,6 odsto, a u odnosu na jun prethodne godine realno više za 4,6 procenata.

U Zavodu za statistiku navode da je do povećanja plate u junu u odnosu na maj došlo zbog primjene novih koeficijenata u području javne uprave, kao i zbog većeg broja plaćenih prekovremenih časova rada i časova rada na državni praznik u području informacije i komunikacije, vađenja ruda i kamena, proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacije.

Nakon 73 mjeseca u kojima je najviša prosječna neto plata isplaćivana u području finansijskog posredovanja, u junu je isplaćena u oblasti informacija i komunikacije i iznosila je 1.251 KM.

Najniža neto plata u junu isplaćena je u oblasti administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti u iznosu od 422 KM.

Najveći nominalni rast u odnosu na maj zabilježen je u oblastima stručne, naučne i tehničke djelatnosti od 13,3 odsto, umjetnosti, zabave i rekreacije 6,6 odsto, te informacija i komunikacije od šest procenata.

Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj treći mjesec bilježe blagu deflaciju, pri čemu je inflacija u junu u odnosu na isti mjesec prošle godine iznosila minus dva odsto, dok su maloprodajne cijene u junu u odnosu na maj u prosjeku niže za 0,2 odsto.

Među odjeljcima namjene potrošnje, veću cijenu u junu zabilježila su samo alkoholna pića i duvan od 0,3 procenta, zbog viših proizvođačkih cijena cigareta i viših nabavnih cijena alkoholnih pića.

Najniže cijene imale su odjeća i obuća 0,9 odsto, što je rezultat sezonskih sniženja.

Cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u odnosu na maj u prosjeku su veće za 0,1 odsto, a u odnosu na jun prethodne godine u prosjeku su niže za 0,8 procenata.

Prema namjeni potrošnje, cijene energije i intermedijarnih proizvoda u junu u odnosu na maj veće su za 0,1 odsto, dok su cijene trajnih i netrajnih proizvoda za široku potrošnju ostale na istom nivou.

Cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u junu u odnosu na maj su u prosjeku više za 0,2 odsto, dok su u odnosu na jun prethodne godine više za 0,3 procenta.

Prema namjeni potrošnje na inostranom tržištu, cijene kapitalnih proizvoda u prosjeku su više za 0,5 odsto, cijene energije za 0,2 odsto, dok su cijene intermedijarnih i trajnih proizvoda za široku potrošnju veće za 0,1 odsto, a netrajnih niže za 1,1 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u junu bila je veća u odnosu na maj za 0,9 odsto, pri čemu je u području vađenja ruda i kamena ostvaren rast od devet procenata, u prerađivačkoj industriji 2,4, a u području snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacije zabilježen je pad od 4,1 odsto.

Prema namjeni, desezonirana proizvodnja intermedijarnih proizvoda u junu u odnosu na maj veća je za 12,5 odsto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,8, a netrajnih za jedan procenat.

Istovremeno, proizvodnja kapitalnih proizvoda je pala za 5,5 odsto, a energije za šest procenata.

Prema podacima Zavoda, broj zaposlenih u industriji u prvih pola godine u odnosu na isti period prošle veći je za 1,9 procenata, dok je u istom periodu u oblasti vađenja rude i kamena ostvaren rast od 5,2 procenta.

U oblasti snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacije ostvaren je rast od 1,7 odsto, a u prerađivačkoj industriji 1,5 procenata.

Broj zaposlenih u industriji u junu veći je u odnosu na prošlogodišnji prosjek za 1,8 odsto, u odnosu na isti mjesec prošle godine za 1,6 procenata, a u odnosu na maj za 0,4 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije