Analize

BiH ima uvjerljivo najgori rejting od svih zemalja regiona

BiH ima uvjerljivo najgori rejting od svih zemalja regiona
BiH ima uvjerljivo najgori rejting od svih zemalja regiona

Prema ocjeni analitičara agencije Standard & Poors, trenutni kreditni rejting BiH, odnosno vjerojatnoća da eventualni kreditor bude uredno isplaćen, ocijenjeni su s B+, što je oznaka za špekulativno, odnosno riskantno ulaganje, čime se BiH našla u istoj kategoriji kao Uganda i Zambija.

U očima analitičara  agencije Moody’s, BiH stoji još gore, jer je po kategorizaciji ove agencije, BiH ocijenjena  sa B2, što označava visoko špekulativno ulaganje i za jedan stepen je niže od ocjene agencije Standard & Poors.

Raspravljati jesu li u pravu analitičari agencija Moody’s ili Standard & Poors je besmisleno, jer  ocjene obje agencije kreditni rejting države BiH   svrstavaju u “smeće”,  a razlika je samo u nijansama, što znači da niti jedan ozbiljan investitor niti hoće niti smije pozajmiti novac BiH  jer je rizik da se izgubi uloženo jednostavno prevelik.

U odnosu na zemlje regije BiH ima uvjerljivo najgori rejting.

Kreditni rejting Srbije, Makedonije i Crne Gore, po ocjeni agencije Standard & Poors,  jest dvije stepenice iznad rejtinga BiH, iako se i njihov rejting svrstava u “smeće”. Pozajmljivanje novca ovim državama ocjenjuje se kao “nesigurno ulaganje”, što znači da je rizik ipak manji nego kod eventualnog pozajmljivanja novca BiH.

Hrvatska je u drugoj kategoriji, iznad magične crte koja odvaja “smeće” od  država kojima pozajmljivanje novca nosi prihvatljiv rizik, s ocjenom  rejtinga kod agencije Standard & Poors -  BBB  čime se  Hrvatska svrstava u kategoriju zemalja s “niskim kreditnim rejtingom”. U odnosu na BiH Hrvatska je po rejtingu četiri stepenice iznad.

Najbolji kreditni rejting u regiji, očekivano, ima Slovenija, koju su analitičari  iz agencija  Standard & Poor  i Moody’s svrstali u zemlje sa “visokim rejtingom” uz ocjenu AA, odnosno Aa2. Sloveniju od prvoklasnog rejtinga i ocjene AAA dijele samo dvije stepenice, dok je između Slovenije i BiH razlika 11 stepenica.

Najgore plasirana država po rejtingu u regiji i Evropi je Grčka, koja se i bukvalno nalazi na dnu tabele s ocjenom CC odnosno Ca, te se i službeno smatra bankrotiranom državom,  pa se pozajmljivanje novca Grčkoj  tretira kao “ekstremno špekulativno ulaganje”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije