Analize

Bogati - bogatiji, siromašni - siromašniji

Bogati - bogatiji, siromašni - siromašniji
Bogati - bogatiji, siromašni - siromašniji

BRISEL - Evro je bogate evropske zemlje učinio još bogatijim, a siromašne su postale još siromašnije - procjenjuju ekonomski analitičari.

U analizama opravdanosti uvođenja evra kao zajedničke evropske valute, ekonomski portali navode da je prelazak na evro podijelio  zonu evra na dva "tabora" - onaj koji je profitirao i onaj koji je dodatno ekonomski osiromašio.

Kada neka zemlja prelazi sa svoje valute na evro to automatski čini skupom proizvodnju unutar zemlje.

Kod siromašnijih zemalja "skaču" isplate radnicima, kao i plate i proizvodna vrijednost produkcije. Istovremeno, smanjuje se rentabilnost proizvodnje i zemlja ekonomski postaje još slabija.

U bogatijim zemljama taj prelazak je drugačiji. Npr. NJemačkoj zajednička valuta omogućava da privuče radnike iz inostranstva, čini jeftinijom proizvodnju i  samim tim jača ekonomiju.

NJemačka je, zbog toga,  u trenucima velike ekonomske krize jedina bila su stanju da izdvoji milijarde evra i  da istovremeno otpiše dio dugova državama poput Portugalije, Grčke, Španije i Kipra.

Da li je evro za 12 godina postojanja uspio da zamijeni nezaobilazni dolar?

Stručnjaci napominju da je u početku evro pomjerio svog konkurenta sa "vladajuće pozicije".

Kada se pojavio evro, njegov kurs  bio je jednak kursu dolara. Kasnije je čak dodatno skočio i dostigao  razmjere od jednog i po dolara.  Ali, velika kriza pokazala je sve slabosti evra.

Ipak, za razliku od sve većeg broja skeptika među Evropljanima, vlade članica EU i dalje vjeruju u evro.

Tako će od naredne godine spisak članova zone evra popuniti  novi član — Litvanija.

Litvanska vlada je, poput još nekih, bez obzira što se tome protivi veliki broj Litvanaca, pripremila prelazak na evro, dok su prodavnice već spremile nove cjenovnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije