Analize

Gorivo bi trebalo da pojeftini 20 feninga

 Gorivo bi trebalo da pojeftini 20 feninga
Gorivo bi trebalo da pojeftini 20 feninga

BANJALUKA, SARAJEVO - Dok na našim benzinskim pumpama cijene padaju gotovo neosjetno, analiza koju su uradili borci za zaštitu potrošača pokazuje da su stvoreni preduslovi da gorivo pojeftini za čak 20 feninga!

Da je takva računica opravdana shvatićemo ako se vratimo na decembar prošle godine, kada je na evropskom tržištu barel nafte tipa brent koštao oko 60 dolara, a sada mu je cijena tek oko 43 dolara, što znači da je danas jeftiniji za oko 30 odsto, čime je oboren višegodišnji rekord.

Istovremeno, krajem prošle godine liter dizela u Banjaluci bilo je moguće natočiti po cijeni već od 1,74 KM, a sada, u najboljem slučaju, košta 1,90 KM, što znači da je danas skuplji, i to za oko 10 procenata.

Opravdanje naftni distributeri nemaju ni u kretanju kursa dolara, koji je, u posmatranom periodu, ojačao tek za šest odsto.

Borci za zaštitu potrošača ocjenjuju da vlasnici benzinskih pumpi imaju značajan prostor da srežu svoje cjenovnike.

"Naftni derivati bi na našim pumpama trebalo da budu jeftiniji za oko 20 feninga nego što su sad", naglasio je Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, koji je radio analize na ovu temu.

On ističe da, nažalost, apel udruženja da se gorivu snizi cijena nikad nije urodio plodom.

"Kad dođe do skoka cena na berzama, distributeri kažu da nemaju velike zalihe i da moraju odmah da dižu cene. Međutim, kad se događa obratno kao što je sad, da imamo drastičan pad cena, i to gotovo svakodnevno, onda oni kažu da imaju zalihe", naglasio je Petrović.

On podsjeća da je na našem tržištu dozvoljeno slobodno formiranje cijena, tako da, prema zakonu, vlasnici benzinskih pumpi ne prave nikakve prekršaje.

"Na potrošačima je da odluče na kojoj će pumpi točiti gorivo", kazao je Petrović.

Međutim, vlasnici benzinskih pumpi tvrde da nije do njih jer su oni tek karika u lancu.

"Sve zavisi od cijena na rafinerijama, kako kod nas, tako i u okruženju. Mi kupujemo od njih. Čim one spuste svoje cijene, i mi ćemo", poručio je Saša Ćejić, zamjenik predsjedavajućeg Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Iako su pojedine benzinske pumpe u RS proteklih dana spustile cijene benzina i dizela, one nisu ni približne vrijednostima koje smo imali krajem prošle godine, mada je, dakle, nafta na evropskom tržištu danas znatno jeftinija nego što je to bio slučaj krajem 2014.

U FBiH je gorivo još skuplje nego u RS, i na većini benzinskih pumpi košta oko dvije marke po litri. Trgovci u FBiH utrkuju se da pojeftine naftne derivate, ali je rez "mršav" i, u većini slučajeva, iznosi tek pet feninga.

"U posljednjih sedam dana sve pumpe u FBiH podnijele su zahtjeve za sniženje cijena naftnih derivata. To je uglavnom sniženje cijena benzina i dizela i sada možemo govoriti o prosječnoj cijeni od dvije KM", kazali su iz Sektora za cijene i analizu tržišta pri Federalnom ministarstvu trgovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije