Analize

Slom svjetskih berzi zaobišao BiH

 Slom svjetskih berzi zaobišao BiH
Slom svjetskih berzi zaobišao BiH

BANJALUKA - Tržište kapitala u BiH nije osjetilo potrese na evropskim i svjetskim berzama, kada su potonuli indeksi svih vodećih svjetskih berzi i nakon što su brojni investitori izgubili milijarde dolara.

Potvrdili su nam to predstavnici dvije berze u BiH, ali i stručnjaci koji se dugo bave trgovinom na tržištu kapitala u BiH, ističući da razloge za to treba da tražimo u tome što domaće berze još nisu povezane sa svjetskim i ne koriste značajno tržište kapitala za finansiranje investicija pa se tako ni dobri ni loši trendovi ne mogu odmah reflektovati na kretanja u BiH.

Milan Božić, direktor Banjalučke berze, rekao je da javni dug u nekim zemljama EU i slabosti u kineskom korporativnom sektoru trenutno najviše utiču na negativna očekivanja investitora.

"S obzirom na to da emitenti čijim se hartijama od vrijednosti trguje na Banjalučkoj berzi nemaju investicije koje su povezane sa ovim problemima, aktuelna kriza ne može imati veliki uticaj na naše tržište kapitala", rekao je Božić. Ipak, on ističe da se indirektni uticaji ne mogu isključiti, jer je EU naš najvažniji trgovinski partner. Kako je kazao, u Sloveniji i Hrvatskoj je uticaj značajan, s obzirom na to da su integrisani u EU i da imaju razvijenije tržište kapitala.

"Na Banjalučkoj berzi se trenutno najviše trguje obveznicama RS. Kretanje cijena ovih obveznica je prvenstveno povezano sa urednim otplaćivanjem duga, a manjim dijelom sa kretanjima na globalnim tržištima kapitala", kazao je Božić i dodao da je uticaj na tržište akcija takođe limitiran, s obzirom na to da kompanije čijim se akcijama trguje na Banjalučkoj berzi nisu direktno izložene prema navedenim problemima.

Božić navodi da razvijene zemlje koriste tržište kapitala kao glavni izvor za finansiranje  investicija, te da su ogromna privatna sredstva i sredstva penzijskih i investicionih fondova uložena u akcije kompanija.

Ističe da zemlje u regionu ne koriste značajno tržište kapitala za finansiranje investicija, stoga su i manje izložene  turbulencijama na svjetskim tržištima kapitala. Izuzetak je, kaže, donekle Hrvatska, koja je kroz penzijsku reformu kreirala značajne fondove koji su dostupni njihovim korporacijama za regionalnu ekspanziju.

"S obzirom na to da se mogućnosti za finansiranje razvoja iz kreditnih izvora brzo iscrpljuju, značaj našeg tržišta kapitala bi trebalo da se uvećava. S tim u vezi, biće neophodno dorađivati zakonski okvir kako bi organizovanje akcionarskih društava bilo jeftinije, a zaštita akcionara efikasnija", rekao je Božić.

Tarik Kurbegović, direktor Sarajevske berze (SASE), za Poslovni portal Akta.ba rekao je da berze na Balkanu, uključujući i SASE, nisu značajnije osjetile potrese na svjetskom tržištu kapitala jer još nisu povezane sa svjetskim berzama.

"Sve berze Balkana su lokalne i regionalne i one još rade na povezivanju, odnosno još nisu povezane na takozvani svjetski network globalnih velikih berzi, tako da i dobre i loše stvari do nas sporije dolaze", kazao je Kurbegović. Pojasnio je da se zbog toga poboljšanje trenda u svijetu kod nas sporije reflektuje, ali da je dobra strana toga da kada se nešto loše desi kod nas to ne dolazi tako brzo, posebno ne neki kratoročni negativni trend. Dodao je da veći udar na našu ekonomiju predstavlja kretanje cijena barela nafte. Potcrtao je da se berza samo u ekstremnim slučajevima ekonomske katastrofe može zatvoriti dok se malo ne stabilizuje situacija. Naveo je da su kineske berze već nekoliko mjeseci u krizi i da je država posegnula za mjerama ublažavanja pada, što se vjerovatno i odrazilo na svjetskim berzama u ponedjeljak.

Darko Lakić, direktor Penzijskog rezervnog fonda RS, koji je jedan od najvećih ulagača na Banjalučkoj berzi, smatra da posljednja dešavanja na svjetskim berzama nisu imala uticaja na domaću berzu, te misli da neće ni imati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije