Analize

Četvrtinu javnog duga države napravilo pet javnih preduzeća

Četvrtinu javnog duga države napravilo pet javnih preduzeća
Četvrtinu javnog duga države napravilo pet javnih preduzeća

BANJALUKA - Dugovi javnih preduzeća u Republici Srpskoj udvostručili su se u posljednjih pet godina i dostigli skoro milijardu maraka, pokazuju zvanični podaci ministarstva finansija.

Zbog toga gotovo četvrtinu ukupnog javnog duga države sada čine dugovi pet javnih preduzeća od kojih većina nije u stanju da ih vraća pa se krediti otplaćuju iz budžeta.

Više od pola duga javnih preduzeća ide na teret "Puteva", "Autoputeva" i "Željeznica RS", a u resoru saobraćaja tvrde da je svaka marka potrošena namjenski. Najavljuju da će javna preduzeća uskoro biti sposobna da sama vraćaju dugove.

"To je tako riješeno da se zadužuju naša javna preduzeća a da vlada servisira te dugove.Vi znate da smo mi sa 'Željeznicama' krenuli u proces restruktuiranja, gdje će i pitanje javnog duga biti riješeno u narednom periodu. S 'Autoputevima' je slična situacija, samo što su oni u povoljnijem položaju", rekao je ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

"Željeznice" su za rekonstrukciju 100 kilometara pruge od Jošavke do Doboja još 2004. podigle kredit od 160 miliona maraka. Prugu obnavljaju 11 godina a ove godine trebala bi biti povučena posljednja tranaša kredita za finalne radove. Osim dugogodišnjih gubitaša, u ukupnom dugu države učestvuje i jedno od najuspješnijih preduzeća, piše ATV.

Elektroprivreda Srpske duguje 175 miliona maraka ali, za razliku od Željeznica, svoje dugove sama plaća. U rukovodstvu kažu da su dugovi nastali za vrijeme bivše vlasti jer je Elektroprivreda tad poslovala sa gubitkom.

"To su kreditne linije koje su davale ove finansijske institucije dosta povoljno, a i jednim dijelom za restruktuiranje energetskog sektora u skladu sa direktivama EU. U tom periodu, od 1998. do 2006. Elektroprivreda je negativno poslovala. Elektroprivreda tek 2008. godine počinje pozitivno poslovati", kažu u Elektroprivredi Srpske.

Posljednju kariku u lancu čine dugovi Investiciono razvojne banke, koja u posljednje vrijeme muku muči sa naplatom potraživanja i sve manje odobravaju kredite. Iako se 647 miliona maraka od prodaje Telekoma nalazi u opticaju, te je sačuvano kao trajni kapital Republike Srpske u okviru IRB, ova banka na međunarodnom tržištu kapitala zadužena je 208 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije