Analize

Desetkovan rod duvana

Desetkovan rod duvana
Desetkovan rod duvana

LJUBINJE - Na oranicama ljubinjske opštine koje su bile zasađene duvanom ovogodišnji rod će biti jedva trećinu od očekivanog, što je, zajedno s niskim otkupnim cijenama, uslovilo da i ove sezone, treću godinu zaredom, izostane organizovani otkup ove industrijske biljke.

Prema informacijama iz Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Ljubinje, nalazi sa terena pokazuju da će, od 3,5 miliona posađenih strukova, sa kojih su očekivani prinosi od oko 25 vagona, maksimalno biti ubrano i iskorišteno osam do devet vagona ove biljke.

Dragoljub Sorajić, opštinski referent za privredu i poljoprivredu, objašnjava da je, iako je u toku peto ili šesto branje, gdje je do okončanja berbe ostalo dvadesetak dana, već sada izvjesno da je bolest, koja je još u proljećnom periodu zahvatila polovinu biljaka, dobar dio njih u potpunosti uništila, ali će ih dotući i suša. Olakšavajuća okolnost u svemu ovome je, kaže on, što će ljubinjski duvanjari do naredne sezone sadnje znati kakav je kvalitet zemljišta kojim raspolažu i protiv kojih bolesti biljke moraju zaštititi, jer su uzorci odneseni na Poljoprivredni institut u Banjaluci, odakle očekuju smjernice za dalju proizvodnju duvana.

Sorajić kaže da su im iz Instituta sami ponudili pomoć nakon posjete resornog ministra desetkovanim duvanjištima, a kada analize budu gotove krenuće se s edukacijama vlasnika parcela kako da reaguju u narednoj sezoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije