Analize

Ekson mobajl najuspješnija energetska kompanija

Ekson mobajl najuspješnija energetska kompanija
Ekson mobajl najuspješnija energetska kompanija

MOSKVA - Američka kompanija Ekson mobajl (ExxonMobil) ponovo je, desetu godinu za redom, zauzela prvo mjesto na listi "250 vodećih energetskih kompanija" koju objavljuje provajder informacija iz energetike, petrohemije, metala i poljoprivrede Plats (Platts).

Na drugo mesto ove godine se vratio Britiš petroleum (BP), oporavljen od finansijskih gubitaka nastalih isplatama odšteta zbog izlivanja nafte u Meksičkom zalivu 2010. godine.

Ruske kompanije Gasprom i Rosnjeft ponovo su ušle među prvih deset, prenio je Tas. Gasprom je zadržao četvrtu poziciju, a Rosnjeft je skočio sa devetog na šesto mjesto.

Lukoil, koji je prošle godine zauzimao sedmo mjesto, ove je pao na jedanaesto.

Norveški Statoila, drugi najveći snabdjevač Evrope gasom, spustio se sa petog na 16. mjesto nakon pada prihoda zbog prodaje imovine i pada cijena gasa.

Ispadanjem Lukoila i Statoila iz top10, dvije najveće kineske državne naftnogasne kompanije - Petro Čajna i Čajna petroleum end hemikal korporejšen, popele su se za po jedno mjesto i ušle među 10 vodećih energetskih kompanija, prva na sedmo, a druga na deveto mjesto.

Među prvih 10 su još i Ševron na trećem, Rojal Dač Šel, na petom, Total na osmom i Konoko Filips na 10.

Ukupni profit deset najvećih energetskih kompanija u svijetu u 2013. godini dostigao je 193 milijarde dolara uz ukupne prihode od 2.830 milijardi dolara.

Pri tome, prinos najvećih igrača na globalnom energetskom tržištu, pada drugu godinu za redom, ukupni bruto prihod smanjen je 8,5 odsto u poređenju sa prethodnom godinom. Istovremeno, ukupni prihodi su povećani šest odsto u odnosu na prethodnu godinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije