Analize

Evropljani "mlaki", Amerikanci oštriji prema Rusiji

Evropljani "mlaki", Amerikanci oštriji prema Rusiji
Evropljani "mlaki", Amerikanci oštriji prema Rusiji

VAŠINGTON, BRISEL - Sankcije SAD i EU prema Rusiji nisu usklađene - Evropljani pažljivo izbjegavaju štetu svojim interesima, pa je samo Vašington krenuo u blokadu ruskih velikih firmi, ali i Bijela kuća pazi da već dogovoreni sporazumi kompanija budu realizovani.

Ekonomski i politički portali primjećuju da u novom paketu sankcija nema "Gazproma", glavnog dobavljača plina za Evropu kroz ukrajinske plinovode, uz opasku da zima nije daleko i da niko ne želi da se kocka sa grijanjem.

S druge strane, "Ekson Mobajl korp" i "Rosnjefet"  već ranije dogovorili su početak zajedničkih projekata na Arktiku, gdje nafte ima više nego u norveškom dijelu Sjevernog mora.

"Rosnjeft" je zauzvrat dobio mogućnost kupovine portfelja istraživačkih projekata "Eksona" u Meksičkom zalivu, zapadnom Teksasu i kanadskoj pokrajini Alberti.

Odmah je pojašnjeno da će, uprkos dodatnim sankcijama američke administracije, ove kompanije i dalje zajedno raditi na dogovorenim projektima, što je potvrdio direktor ruske naftne kompanije Igor Sečin.

On  najavljuje da ruska kompanija bez problema može da finansira  svoje dugoročne projekte, i to bez kredita.

"Morgan Stenli" je u decembru prošle godine pristao da proda  svoje naftno poslovanje "Rosnjeftu". Prodaju je odobrila odgovarajuća agencije u Vašingtonu,  a glavni izvršni direktor "Morgan Stenllija" Džejms Gorman rekao je da očekuje  da će posao biti završen do kraja sepetmbra.

Veliki protivnici sankcija, Američka privredna omora i Nacionalno udruženje  proizvođača  15. jula održali su vanrednu sjednicu sa predstavnicima dvadesetak  američkih firmi.

Ekonomski analitičari procjenjuju da EU nastavlja sa "rubnim sankcijama" pažljivo vodeći računa da ne ulazi u jače ekonomske restikcije koje štete njenim članicama.

SAD, s druge strane, nastoje da "pokažu mišiće" i nastave pritisak na Rusiju povodom Ukrajine.

Moskva najavljuje da će uzvratiti Vašingtonu "ciljanim odgovorom koji će da pogodi američke interese". 

Predsjednik Vladimir Putin poručio je u Braziliji da "prvo treba ocijeniti o kakavim se sankcijama radi, a zatim donijeti zaključke bez puno buke".

Prema Putinu, sankcije su protivne nacionalnim interesima samih SAD, jer glavne američke firme žele da rade u Rusiji, ali će sada zbog ograničenosti biti manje konkurentne u odnosu na druge energetske svjetske kompanije u Rusiji.

"Zbog čega to rade? Već su napravili grešku i insistirati na drugoj  za mene je,  u najmanju ruku, neprofesionalan pristup. Prije ili kasnije, takvi načini rješavanja problema moraće se promijeniti", naveo je Putin.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Sergej Rjabkov najavljuje da će  ruske mjere za Vašington biti "prilično oštre i bolne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije