Analize

Kina najveća svjetska privreda 2024.

Kina najveća svjetska privreda 2024.
Kina najveća svjetska privreda 2024.

PEKING - Kina će 2024. postati najveća svjetska privreda, navodi istraživačka kompanija IHS.

"U narednih 10 godina, kineska ekonomija preusmjeriće se ka bržem rastu domaće potrošnje, što će pomoći u jačanju njene strukture", navodi glavni ekonomista IHS za Aziju Radživ Bisvas, a prenosi Internešnel biznis tajms.

Predviđa se da će domaća potrošnja u Kini u narednoj deceniji rasti godišnjim tempom od 7,7 odsto, čime će postati ključni pokretač globalne potrošnje i ekonomskog rasta, navodi IHS.

Kao rezultat toga, Kina će 2024. prestići SAD u pogledu nominalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) izraženog u dolarima. Te godine, kineski nominalni BDP iznosiće 28,25 biliona dolara, a američki 27,31 bilion. Bisvas navodi da će udio kineskog BDP-a u svjetskom 2025. porasti na oko 20 odsto u odnosu na 12 odsto iz 2013.

"Efekti fokusiranja kineske ekonomije na domaću potrošnju već se osjećaju širom azijsko-pacifičkog regiona, a jedan od značajnih faktora je rast broja kineskih turista u drugim zemljama Azije", navodi ekonomista.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije u okviru UN, ukupna potrošnja kineskih turista je prošle godine dostigla 129 milijardi dolara, čijem je Kina postala najveći potrošač na globalnom turističkom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije