Analize

Lakše do stana

Lakše do stana
Lakše do stana

SARAJEVO - Mladi u Kantonu Sarajevo, njih oko 200, moći će uskoro na povoljan način riješiti svoje stambeno pitanje.

Odlučili su to na posljednjoj sjednici poslanici u Skupštini KS. Međutim, nije sve izgubljeno ni za one starije od 35 godina, zbog toga što su poslanici odlučili da se prilika da i onima do 50 godina koji nisu riješili stambeno pitanje, ali će prioritet, prije svega, imati  mladi do 35 godina.

Odluka Vlade o kategoriji osoba, uvjetima i kriterijima za rješavanje stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana, prošla je  skupštinsku proceduru. Predviđeno je da se u ovu svrhu izdvoji 200.000 KM.

Čedomir Lukić, ministar stambene politike KS u ostavci, objasnio je da je ovom odlukom starosna dob utvrđena do 50 godina, ali da se prednost daje mladima do 35 godina starosti, jer se dob utvrđuje kao kriterij za određivanje broja bodova.

Ostali kriteriji su: stepen stručne spreme, deficitarnost kadrova, broj članova porodičnog domaćinstva, boravak na području BiH. Također, računa se i učešće u Oružanim snagama RBiH, da li je neko nosilac najvišeg ratnog priznanja, stepen invalidnosti, priznati naučni rad, kulturni nastup i izložba, sportski i profesionalni uspjeh, te renomirano svjetsko, evropsko ili drugo javno priznanje za rezultat u radu te zajedničko apliciranje bračnih ili vanbračnih partnera.

Predviđeno je da zakup traje 10 godina, nakon čega je obavezna kupoprodaja. U vrijeme trajanja zakupa, dio bi se uplaćivao kao standardna kirija, dok bi drugi dio bio uplaćivan za konačan otkup stana.

"Ako bi se, na primjer, za stan koji će biti u ponudi podstanarstvo plaćalo 300 KM, od investitora će biti zatraženo da zakup umanji za 20 posto. Kupac bi mjesečno za taj zakup izdvajao 240 KM. Uz to, biće obavezan istovremeno izdvajati i najmanje po 150 KM mjesečno za otkup stana, s tim da bi taj iznos voljom kupca mogao biti i veći ukoliko želi što prije otplatiti stan", kaže ministar stambene politike Kantona Sarajevo Čedomir Lukić objašnjavajući kako treba da izgleda realizacija projekta.

KS bi investitorima isplatio 10 posto ukupne cijene stana, odnosno maksimalno 10.000 KM, koje bi se uračunale kao dio kupoprodajne cijene stana. Predviđeno je da će se prilikom potpisivanja sporazuma između vlasnika stana i Ministarstva odrediti cijena amortiziranog, a ne novog stana, koju će nakon 10 godina iznajmljivanja biti dužna platiti osoba koja potpiše ugovor s vlasnikom stana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije