Analize

Njemačka: EU nema alternativu uvozu ruskog gasa

 Njemačka: EU nema alternativu uvozu ruskog gasa
Njemačka: EU nema alternativu uvozu ruskog gasa

BERLIN - Evropska unija nema alternativu kada je riječ o uvozu ruskog gasa, izjavio je danas njemački ministar ekonomije, Zigmar Gabrijel.

"Mnogi ljudi se ponašaju kao da postoje brojni drugi izvori iz kojih Evropa može uzeti gas, ali to nije slučaj", izjavio je Gabrijel na energetskom forumu u organizaciji njemačkog lista "Noje oznabruker cajtung", a prenio je Frans pres.

Prema riječima Gabrijela, zavisnost Njemačke od ruskog gasa trebalo bi da bude motivacija za dodatni dijalog o pitanju Ukrajine, kao i da se ne dozvoli da aktuelna kriza sa Rusijom dodatno eskalira.

"Međutim, Rusija je ispunjavala svoje ugovorne obaveze čak i u najtežim vremenima Hladnog rata", dodao je Gabrijel.

Njemačka oko 35 odsto svojih potreba za gasom zadovoljava uvozom iz Rusije, dok je taj procenat čak i veći u nekim istočnoevropskim zemljama.

Poljski premijer Donald Tusk nedavno je izjavio da zavisnost Njemačke od ruskog gasa predstavlja prijetnju po suverenitet Evrope.

Gabrijel je, takođe, izjavio da Norveška, koja se često pominje kao potencijalni alternativni izvor energenata, ima samo ograničene izvozne mogućnosti, dok gas iz Holandije nema zadovoljavajući kvalitet.

Njegovi najnoviji komentari u neskladu su sa tvrdnjama drugih njemačkih zvaničnika, uključujući kancelarku Angelu Merkel, koja je izjavila juče da bi situaciji u Ukrajini mogla donijeti "nov načina gledanja na energetsku politiku", kao i smanjiti zavisnost Evrope od ruske nafte i gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije