Analize

Opasnost od deflacije u evrozoni

Opasnost od deflacije u evrozoni
Opasnost od deflacije u evrozoni

BILBAO - Period slabe inflacije bi se mogao nastaviti u evrozoni i zato centralne banke treba da budu spremne da reaguju kako bi spriječile propadanje još nesigurnog ekonomskog oporavka, poručila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristin Lagard.

"Potencijalna opasnost od deflacije postoji. Procjenjujemo da su šanse za to od 15 do 20 odsto, i zato preporučujemo centralnim bankama da budu oprezne i spremne da u slučaju potrebe iskoriste sva raspoliživa sredstva svojih monetarnih politika kako bi predupredile da do tako nečega ne dođe", rekla je Lagardova na konferenciji za medije  u španskom gradu Bilbau.

U februaru stopa inflacije u 18 zemalja evrozone bila je 0,8 odsto, što je prilično ispod projekcije Evropske centralne banke (ECB), koja je predvidjela rast od dva odsto.

ECB u četvrtak ima redovno mjesečno zasjedanje na kome, po ocjeni analitičara, neće biti donijeta nikakva nova odluka uprkos sve brojnijim pristalicama mjera za borbu protiv deflacije i podržavanje privednog oporavka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije