Analize

Pijemo najskuplju vodu

Pijemo najskuplju vodu
Pijemo najskuplju vodu

SARAJEVO,BANJALUKA - Stanovnici pojedinih gradova, u kojima je voda najskuplja u BiH, tu dragocjenu tečnost ujedno plaćaju po gotovo najvišim cijenama u regionu.

Primjer je Mostar, gdje je metar kubni vode 0,64 evra i od tog grada u regiji je skuplji jedino Zagreb, sa cijenom od 2,05 evra po kubiku.

Najskuplja voda za domaćinstva je u Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH, dok najjeftiniju vodu piju stanovnici Makedonije i Albanije, pokazalo je posljednje istraživanje.

Ovi podaci su posebno zanimljivi ako uzmemo u obzir da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) BiH i Hrvatska imaju najveće količine pitke vode po glavi stanovnika u regionu.

Prema podacima "Vodoopskrbe i odvodnje" d.o.o. Zagreb, uslugu snabdijevanja pitkom vodom u Zagrebu naplaćuju 4,68 kuna po kubiku, a za kanalizaciju jednu kuna, usluge pročišćavanja 1,28 kuna što sa PDV-om i drugim naknadama ukupno iznosi 15,8 kuna, odnosno ukupno 2,05 evra.

Po visokoj cijeni vode, nakon Zagreba, slijedi Mostar, sa cijenom od 0,64 evra po metro kubnom.

Prema posljednjim podacima "Vodovoda" Mostar, trenutno važeća cijena vode po metru kubnom i odvoda otpadnih voda za domaćinstva ukupno iznosi 1,27 KM po kubiku, odnosno 0,64 evra, od čega na osnovnu cijenu vode otpada 1,04 KM, na posebnu vodoprivrednu naknadu 0,01 KM, naknadu za zaštitu voda 0,04 i na PDV 0,18 KM.

U Sarajevu je ukupna cijena vode za kategoriju domaćinstva 1,17 konvertibilnih maraka (KM), odnosno 0,59 evra.

Nakon BiH slijedi Crna Gora, gdje cijena u Podgorici za domaćinstva iznosi oko 0,60 evra. Cijena vode u glavnom gradu Srbije je skoro identična cijeni vode u Sarajevu i iznosi 0,59 evra. Sa druge strane, cijene vode za domaćinstva od zemalja regiona u prosjeku su najjeftinije u Makedoniji i Albaniji. Cijena vode za domaćinstva sa kanalizacijom u Skoplju je 23,39 denara, odnosno 0,38 evra po metru kubnom, dok je cijena vode bez kanalizacije 17,25 denara, ili 0,28 evra. U Tirani cijena za domaćinstva iznosi 45 leka, odnosno 0,32 evra po metru kubnom, uz 11 leka, ili 0,08 evra, za odvod vode, što je ukupno 56 leka, odnosno 0,39 evra.

Zoran Petoš, koordinator za rad sa potrošačima u Udruženju za zaštitu prava potrošača "Don" iz Prijedora, kazao je da cijene vode u BiH nisu realne niti su u skladu sa standardom građana i platama.

"Isto tako nije u redu i nije logično da su tolike razlike u cijenama vode po opštinama u BiH pa na primjer Zenica ima cijenu od 0,30 evra, a Mostar duplo višu. To je način da vodovodi 'krpe' svoje rupe preko leđa potrošača", naveo je Petoš.

Iz "Vodovoda i kanalizacije" Zenica je saopšteno da cijena vode za domaćinsta iznosi 0,60 KM, a za privredu 1,70 KM, dok u Bijeljini kažu da je cijena vode za sve subjekte izjednačena i iznosi 1,30 KM po metru kubnom.

Cijena vode u evrima

Zagreb:                    2,05 evra

Mostar                      0,64

Podgorica                0,60 evra

Sarajevo                   0,59

Banjaluka                 0,54

Beograd                     0,59

Skoplje                      0,38

Tirana                        0,39

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije