Analize

Pritisak uvoza obara otkupne cijene voća

Pritisak uvoza obara otkupne cijene voća
Pritisak uvoza obara otkupne cijene voća

BANJALUKA - Voćari u RS nisu zadovoljni otkupnim cijenama većine vrsta voća čija je berba u toku, jer njima, kako kažu, ne mogu da pokriju ni osnovne troškove proizvodnje, te najavljuju da im tek predstoji bitka za cijene.

Iz tog razloga, Udruženje voćara RS će naredih dana organizovati sastanak voćara na kojem će pokušati da dogovore kako da uvedu interne - zaštitne otkupne cijene. Ipak, ističu da ne znaju koliko će proizvođači moći to da ispoštuju, s obzirom na to da se na tržištu obaraju cijene pod pritiskom uvoza.

Inače, trenutno najviše otkupne cijene u RS, kada su posrijedi značajnije količine proizvodnje, dostižu malina, jagoda i borovnica, u prosjeku između tri do osam KM.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, istakao je da su u RS otkupne cijene određenih vrsta voća od proizvođača čak i četiri puta niže od prodajnih cijena koje to voće dostiže u maloprodaji.

"Cijene otkupa formiraju nakupci i mešetari, te prerađivači voća i hladnjače. Problem je što u RS ne postoji organizovani otkup voća", istakao je on.

On navodi da je voćarima skupo iznajmljivanje prostora za prodaju na tržnicama, tako da tezge uglavnom zauzimaju preprodavci voća.

Dojčinović je precizirao da kilogram trešnje dostiže cijenu od pet do šest KM u maloprodaji, a domaći voćari je prodaju otkupljivačima od 1,50 do 1,80 KM po kilogramu.

"Najviša proizvođačka cijena kvalitetne trešnje ove godine je dvije KM po kilogramu", precizirao je Dojčinović. On je naglasio da radnik ne može da ubere više od 80 kilograma trešanja dnevno, a da je dnevnica berača sa prevozom i hranom oko 50 KM.

"S ovakvom otkupnom cijenom nemoguće je pokriti troškove proizvodnje i branja", istakao je on. Prema podacima Udruženja voćara RS, domaći proizvođači breskvu prodaju otkupljivačima čak i po cijeni od 0,60 KM, a ona u maloprodaji košta 2,5 do tri marke po kilogramu, što je čak četiri puta veća cijena od otkupne. Dojčinović je istakao da bi minimalna otkupna cijena jabuke trebalo da bude 0,70 KM po kilogramu.

Žarko Mikić, direktor "Vitaminke" Banjaluka, istakao je da je do sada ovo preduzeće otkupilo sve raspoložive količine jagoda od domaćih voćara.

"Trenutno vršimo otkup višnje i breskve, te šljive i jabuke", istakao je Mikić. On je naglasio da je za otkup voća za preradu ove godine "Vitaminci" potrebno oko tri miliona KM, te da prioritetno sa domaćim otkupljivačima sklapaju ugovore za otkup.

"Naravno, ako imamo povoljniju cijenu voća iz uvoza, bićemo prisiljeni da uvozimo kako bismo bili konkurentniji s našim proizvodom", istakao je Mikić. Ljubiša Alempić, predsjednik Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića "Vilamet", istakao je da je već od 10. juna počeo otkup maline na ovom području i da je potražnja za malinom velika.

"Još nije definisana krajnja otkupna cijena maline, ali neka startna cijena je oko 3,20 KM po kilogramu, a očekivani rod ove godine je 2.000 tona", istakao je on, te naglasio da se malinari nadaju da otkupna cijena neće ići ispod tri KM. Prema njegovim riječima, hladnjačari u RS oko 95 odsto količina koje otkupe od domaćih malinara izvoze uglavnom u zemlje EU. U ovom udruženju ističu da je na području Podrinja do sada otkupljeno oko 200 tona jagoda. Prema njegovim riječima, veoma visoku cijenu na tržištu trenutno dostiže i borovnica, koja ima otkupnu cijenu i do osam KM, a u maloprodaji i do deset KM.

"Za sada imamo malo hektara zasada borovnice, uglavnom se radi o branju divlje borovnice", istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije