Analize

RS 24 odsto potreba za hranom podmiruje iz vlastitih proizvoda

RS 24 odsto potreba za hranom podmiruje iz vlastitih proizvoda
RS 24 odsto potreba za hranom podmiruje iz vlastitih proizvoda

BANjALUKA - Republika Srpska (RS) svega 24 odsto potreba za hranom podmiruje iz vlastitih proizvoda, a sve drugo uvozi, rekla je direktor Privredne komore RS Dragica Ristić.

"U Srpskoj ima dosta resursa za proizvodnju hrane, ali nažalost ne koriste se dovoljno", istakla je Ristićeva na današnjoj promociji domaćih prehrambenih proizvoda u parku "Petar Kočić" u Banjaluci, povodom Svjetskog dana hrane, na kojoj se predstavilo 25 izlagača.

Ona je istakla da domaći proizvodi već uveliko osvajaju nagrade za kvalitet na značajnim sajamskim i drugim manifestacijama u regionu a i šire.

"Ono što jedemo mora biti prije svega zdravo i kvalitetno, i treba biti domaće, jer domaći proizvodi su spravljeni od sirovina proizvdenih na ovom području", istakla je Ristićeva.

Ona je dodala da se danas domaći proizvođači, nažalost, susreću sa različitim barijerama prilikom izvoza proizvoda, ali i na domaćem tržištu, jer još nije obezbijeđen potpuni nadzor nad tržištem.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić naveo je da jedno istraživanje, koje Institut za javno zdravsto RS provodi sa svojim saradnicima i stručnjacima, jasno ukazuje da su djeca predškolskog i školskog uzrasta gojaznija nego prije 10 godina.

"Da se to ne bi dešavalo neke zemlje su već preduzele odgovarajuće mjere, kao što je uvođenje posebnih taksi i poreza na brzu hranu, na slatke napitke, posebno na prodavnica i mjestima brze hrane koja se nalaze u blizini škola", rekao je Škrbić.

Direktor Instituta za javno zdravsto Slobodan Stanić savjetovao je građanima Srpske da pomno biraju ono što kupuju, da prate rokove trajanja proizvoda, da pri kupovini pročitaju deklaracije oznake i sve drugo što je na određenom proizvodu, a sigurno da pri izboru daju prednost domaćoj robi.

Povodom 16. oktobra, Svjetskog dana hrane, Privredna komora i Institut za javno zdravsto RS, u okviru projekta za promociju domaće proizvodnje "Naše je bolje", u banjalučkom parku "Petar Kočić" organizovali su promociju domaćih prehrambenih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije