Analize

Registracija vozila skuplja i do 300 KM

Registracija vozila skuplja i do 300 KM
Registracija vozila skuplja i do 300 KM

BANJALUKA - Mnogi vozači u RS koji su ovih dana krenuli da registruju svoje četvorotočkaše uhvatili su se za glavu jer je registracija vozila poskupjela u prosjeku za 90 KM.

Naime, stupanjem na snagu Zakona o izmjenama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, a koji je nedavno usvojen i od čega će se puniti Fond solidarnosti RS, porez se u zavisnosti od zapremine motora povećao od 15 do 300 KM.

S obzirom na to da je plaćanje ovog poreza obavezno u sklopu registracije auta, i troškovi registracije automatski su povećani.

Najgore su prošli vlasnici automobila čija zapremina motora prelazi 3.000 kubnih centimetara ili, kako vozači kažu, "kubika", s obzirom na to da će im registracija biti skuplja za 300 KM, dok će oni vozači čiji su automobili do ili ispod 1.150 kubika troškove registracije platiti 15 maraka više.

Za ostalih pet kategorija vozila raspoređenih takođe po kubikaži porez će biti viši od 20 do 250 KM.

Po ovom zakonu porez će svake godine biti manji za pet odsto, s tim da umanjenje ne može preći 50 odsto od propisane visine poreza.

Milenko Jaćimović, predsjednik banjalučkog Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja, smatra da je ovo ogroman udar kako na vozače tako i na manje privrednike čiji je posao vezan za automobile.

"Vozači su nam se obraćali i s terena imamo informaciju da mnogi odustaju i vraćaju tablice kad istekne registracija", kazao je on.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da će neki vozači iz RS prepisati vozilo na nekog iz Federacije BiH, kako bi ono tamo bilo registrovano, jer je jeftinije i isplativije.

"Pogotovo mislim na vozila preko 3.000 kubika, jer cijena registracije u RS je ogromna i zabrinjavajuća", kazao je Jaćimović.

Kako je rekao, u Banjaluci je i prije povećanja poreza na parkinzima uočen sve veći broj automobila bez registarskih tablica, što je jasan znak da je u ovoj oblasti sve teža situacija.

Možda su najgore zbog povećanja poreza prošli vlasnici starih automobila u RS s obzirom na to da im je cijena registracije prešla cijenu vrijednosti samog vozila, pa su u dilemi da li se i koliko isplati i dalje registrovati.

"Svoju zastavu 101 iz 1989, kojoj registracija ističe u novembru, cijenim 300 maraka, a registracija će biti skuplja od toga tako da je više neću ni registrovati", kazao nam je Milenko Š., penzioner iz Prijedora.

Ono što, takođe, treba istaći je da je izmjenom zakona došlo do smanjenja poreza na motocikle, što će sigurno obradovati sve ljubitelje dvotočkaša, jer je za one najbučnije motocikle preko 1.100 kubika porez manji za čak 400 KM.

U Pokretu potrošača RS kažu kako automobil nije luksuz već potreba, pa je novo poskupljenje dodatni teret za ionako skromne kućne budžete.

"Svaka porodica u RS ima najmanje jedno vozilo koje je nužno za servisiranje, odlaženje na posao i slično, tako da je to novi namet koji značajno opterećuje pogotovo one vozače s manjim primanjima", kazao je Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS.

Visina poreza za automobile

Kubikaža                                  stari iznos              novi iznos                                                            

do 1.150 ccm                           30 KM                  45 KM

preko 1.150 do 1.300 ccm         40 KM                  60 KM

preko 1.300 do 1.600 ccm         50 KM                  70 KM

preko 1.600 do 2.000 ccm         75 KM                  100 KM

preko 2.000 do 2.500 ccm         200 KM                 250 KM

preko 2.500 do 3.000 ccm         650 KM                 900 KM

preko 3.000 ccm                       1.000 KM              1.300 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije