Analize

Rukovodilac JP Morgana prva žrtva lošeg trgovanja

Rukovodilac JP Morgana prva žrtva lošeg trgovanja
Rukovodilac JP Morgana prva žrtva lošeg trgovanja

NjUJORK - Najveća američka banka "JP Morgan Čejs" saopštila je danas da će njena investiciona direktorka Ina Dru podnijeti ostavku, i time postati prva žrtva šokantnog gubitka banke od dvije milijarde dolara, do kog je došlo trgovanjem finansijskim sredstvima.

U saopštenju se navodi da će Dru otići u penziju nakon više od 30 godina rada u banci, a njenu poziciju preuzeće zvaničnik investicionog sektora banke Met Zejms, prenijela je agencija AP.

Izvršni direktor "JP Morgana" Džejmi Dajmon izjavio je da "ogroman doprinos Druove kompaniji ne treba da ostane u sjenci nedavnih događaja".

Banka pokušava da umanji štetu nastalu greškom u trgovanju, koja će, kako Dajmon priznaje, otežati napore banaka da se odupru određenim izmjenama propisa.

Dru, jedna od najplaćenijih zvaničnika "JP Morgana"", nudila je ostavku nekoliko puta otkako je Dajmon u četvrtak saopštio gubitak u trgovanju, rekla je za AP osoba upućena u situaciju, dodajući da će još najmanje dva zvaničnika banke preuzeti odgovornost za gubitak.

Dru je bila zadužena za sektor banke odgovoran za gubitak, a prošle i pretpošle godine bila je plaćena 15,5 odnosno gotovo 16 miliona dolara. Ona nije željela da komentariše nedavne događaje.

"JP Morgan" našao se na udaru snažne kritike, nakon što je prošle nedjelje objavio da je izgubio dvije milijarde dolara trgujući finansijskim sredstvima iz portfolija koji je služio za zaštitu od rizika koje banka preuzima sa sopstvenim novcem.

Iznenađujući gubitak naškodio je imidžu banke, kao i Dajmona, koji je u bankarskoj industriji poznat kao stručnjak u oblasti upravljanja rizicima i glasni protivnik regulacija predloženih od početka krize.

Dajmon je, u intervjuu za američku TV stanicu NBC rekao da je "strašno pogriješio" kada je ignorisao zabrinutost u vezi prošlomesečnog trgovanja banke. "Načinili smo strašnu, nečuvenu grešku. Gotovo da nema izgovora za to", rekao je on.

Dajmon je naveo da je do gubitka došlo u trgovanju takozvanim kreditnim derivatima, koji su, prema njegovim riječima, bili namijenjeni zaštiti od finansijskog rizika, a ne profitiranju banke.

Američki mediji, sa druge strane, navode da velike banke u SAD, ni tri godine nakon krize, koja je izazvala krah finansijskog sektora, i dalje ne uviđaju opasnost koju nosi njihovo špekulativno ponašanje na tržištu.

"To nam samo pokazuje da one ne mogu da se izbore sa rizikom koji to nosi. Ako to ne može jedna banka kao što je "JP Morgan", onda niko ne može", izjavio je jedan od bivših rukovodilaca Međunarodnog monetarnog fonda Sajmon Džonson.

Kongresmen Barni Frank iz Masačusetsa, jedan od glavnih zagovornika strože kontrole ponašanja banaka, smatra da tržište koje banke stvaraju svojim finansijskim sredstvima iz postojećih portfolija i dalje ostaje dosta skriveno.

"Kada jedna navodno odgovorna i dobro organizovana banka napravi ovako velike greške sa svojim finansijskim sredstvima, onda pada u vodu tvrdnja banaka - ostavite nas na miru, niste nam potrebni da regulišete naše tržište", kazao je Frank.

Smatra se da će debakl koji je doživio "JP Morgan" oslabiti poziciju onih koji tvrde da država ne treba da se meša u poslovanje na Volstritu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije