Analize

Siluanov: Rusija će zbog sankcija izgubiti 40 milijardi dolara

Siluanov: Rusija će zbog sankcija izgubiti 40 milijardi dolara
Siluanov: Rusija će zbog sankcija izgubiti 40 milijardi dolara

MOSKVA - Rusija će zbog sankcija izgubiti 40 milijardi dolara, dok će zbog pada cijene nafte registrovati gubitak u iznosu od 90-100 milijardi dolara, izjavio je Anton Siluanov, ruski ministar finansija.

"Šta se događa sa našom privredom? Gubimo najmanje 40 milijardi dolara godišnje zbog geopolitičkih sankcija i između 90 i 100 milijardi dolara godišnje zbog pojeftinjenja nafte za 30 odsto", kazao je Siluanov na ekonomskom forumu u Moskvi, a prenosi ruska državna agencija Tas.

Kako javlja agencija Frans pres, sankcije koje su Evropska unija i SAD uvele Rusiji, uveliko zavisnoj od izvoza sirovina, blokirale su zvaničnoj Moskvi pristup do međunarodnih tržišta kapitala.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je juče da bi Rusija mogla iskusiti "katastrofalne posljedice" zbog sankcija, pada cijena nafte i gubitka vrijednosti rublje, ali i da će pomenuti problemi imati negativne efekte po druge zemlje svijeta.

"Savremeni svijet je međusobno zavistan. Daleko od toga da će sankcije, oštar pad cijena nafte i gubitak vrednost nacionalne valute imati negativne efekte ili katastrofalne posljedice samo po nas", upozorio je Putin u intervjuu ruskoj državnoj agenciji Tas, i dodao da je pad cijena nafte posljedica "ciljanih akcija naših partnera na svjetskom energetskom tržištu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije