Analize

Slaba ponuda domaćih proizvoda

Slaba ponuda domaćih proizvoda
Slaba ponuda domaćih proizvoda

BANJALUKA - U tržnim centrima, prodavnicama i ugostiteljskim objektima skoro da nema domaćih proizvoda u ponudi, a građani, podstaknuti reklamama i nižim cijenama, i dalje češće posežu za uvoznim nego za proizvodima iz RS.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović kaže da je bilo pokušaja da se u marketima i tržnim centrima uvede pravilo da polovinu ponude čine domaći proizvodi.

„To su prihvatile velike kuće iz razloga što mi nemamo domaćih proizvoda ni za deset odsto. Veliki marketi domaćim proizvođačima otežavaju poslovanje na razne načine i ucjenjuju ih“,  rekao je Marjanović, a prenosi Glas Srpske.

Dodao je da u prilog stranim marketima ide i "pokondirenost" kupaca.

„Većina građana vjeruje da su uvozni proizvodi bolji i kvalitetniji od domaćih. Smatraju ako kupe nešto uvozno da su u svojim očima i očima drugih ljudi bolji“, kazao je Marjanović.

On ističe da cijenu domaćih proizvoda na tržištu diktiraju veliki centri, što utiče na njihovu prodaju.

Predsjednik Udruženja potrošača RS Dragovan Petrović kaže da iz Udruženja konstantno sugerišu na potrošače da su domaći proizvodi kvalitetniji.

„Naši poljoprivrednici ne upotrebljavaju toliko hemikalija u tretiranju poljoprivrednih kultura. Domaći proizvođači suvomesnatih proizvoda dubinski ne zaleđuju pa odleđuju proizvode, kao što to rade u regionu i slično“, rekao je Petrović.

Vlasnik kompanije "Bel print" Goran Trivić koji na tržište plasira sopstveni brend u proizvodnji kafe "belkafe" kaže da, kad su u pitanju ugostiteljski objekti, svega deset odsto koristi ovu kafu.

„Prodaja "belkafe" ni u prodavnicama i marketima nije ništa bolja. Potrebno je edukovati potrošače o proizvodima koje koriste. Problem je što građani nemaju povjerenja u domaće proizvode. U svemu veliku ulogu imaju i reklame“, rekao je Trivić.

Ipak, kupci su prepoznali "nektar" pivo, koje je najzastupljeniji domaći proizvod na našem tržištu, što su potvrdili mnogi ugostitelji i trgovci.

Ugostitelji

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić kaže da je cilj da se što više domaćih proizvoda nađe u ugostiteljskim objektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije