Analize

Smanjen jaz u zaradama na Volstritu

Smanjen jaz u zaradama na Volstritu
Smanjen jaz u zaradama na Volstritu

NJUJORK - Jaz u zaradama izvršnih direktora i njihovih zaposlenih na Volstritu značajno se smanjio od perioda izbijanja finansijske krize u 2008/2009. godini, prije svega kao rezultat isplate manjih kompenzacija liderima vodećih pet kompanija na berzi, piše njujorški list "Volstrit Džornal".

Prosječna plata zaposlenih u tim kompanijama, poput bankarskih službenika i investicionih banakara, porasla je prošle godine za 17 odsto, na 148.740 dolara, što je najviši nivo za poslednjih devet godina otkako se prate ti podaci, i znatno više u odnosu na 127.379 dolara iz 2006. godine.

Sa druge strane, zarada izvršnih direktora ostala je znatno ispod pretkriznog nivoa.

Ipak, njihova primanja su u 2014. godini u proseku bila 124 puta veća od zarade bankarskih službenika, ali su i pored toga 55 odsto niža u odnosu na 2006. godinu, kada su zarađivali 273 puta više od ostalih radnika.

Vodeći bankarski zvaničnici su i dalje najbolje plaćeni, pa su tako šefovi banaka "Morgan Čejs", "Goldman Saks", "Morgan Stenli", "Benk ov Amerika", Sitigrupe, prošle godine zajedno inkasirali 92,5 miliona dolara, odnosno u prosjeku po 18,5 miliona dolara.

Takvi podaci, međutim, predstavljaju 47-procentni pad zarade u odnosu na 2006. godinu, kada je pet izvršnih direktora tih banaka odnelo kući ukupno 173,6 miliona dolara.            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije