Analize

Staze pune skijaša, a kasa i dalje prazna

Staze pune skijaša, a kasa i dalje prazna
Staze pune skijaša, a kasa i dalje prazna

BANJALUKA - Olimpijski centar (OC) "Jahorina" Pale, i pored toga što ove godine ima rekordan broj skijaša, neće uspjeti da izmiruje dugovanja prema Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS, za emitovane obveznice, potvrđeno je "Nezavisnim".

Naime, ni zarada od hiljada skijaša i gostiju, koji iz vikenda u vikend dolaze na ovu planinu i obaraju rekorde posjećenosti, neće pomoći da Olimpijski centar ispliva iz ogromnih dugovanja.

Kako nam je potvrđeno, sav ovogodišnji prihod OC "Jahorina" poslužiće za sanaciju dugovanja prema dobavljačima, isplatu plata i izmirenje doprinosa prema radnicima.

Sad se postavlja logično pitanje - na koji način će biti izmirene obaveze prema IRB RS. Tako se u OC "Jahorina" nadaju da će doći do konverzije obveznica i otpisa kamata, dok iz IRB RS uvjeravaju da je konverzija moguća, ali da otpis dospjelih kamata nije.

Iz Uprave Olimijskog centra "Jahorina" Pale kazali su nam da je, bez obzira na rekordan broj skijaša ove godine na Jahorini, Olimpijski centar, odnosno nova uprava naslijedila ogromna dugovanja iz prethodnih sezona. "Ta dugovanja se računaju kao elementarna nepogoda, odnosno zelena zima bez snijega, gdje su zabilježeni ogromni gubici", rekli su iz Uprave OC "Jahorina".

Prema njihovim riječima, svi prihodi od ove godine će poslužiti za sanaciju dugovanja prema dobavljačima, koji iznose oko 800.000 KM, zatim za isplatu četiri plate radnicima, te za izmirenje doprinosa.

"Što se tiče izmirenja dugovanja prema IRB RS, OC 'Jahorina' Pale nije u mogućnosti da servisira dugovanja prema IRB RS. Primjer odnosa države imamo u Srbiji, gdje je u Kopaonik uloženo 80 miliona evra bez kamate, jer je skijaški centar veoma značajan privredni resurs za državu", naveli su iz Uprave ovog olimpijskog centra. Govoreći o prijedlozima za izmirenje obaveza prema IRB RS, iz Uprave OC "Jahorina" Pale kazali su da je to konverzija obveznica i otpis kamata, jer nakon velikih gubitaka OC "Jahorina" nije u mogućnosti da servisira obaveze prema IRB RS, a naročito jer se nastavlja plaćanje doprinosa preko reprograma.

U IRB RS su nam kazali da je konverzija obaveza po osnovu emitovanih obveznica u akcije emitenta bila predviđena javnim prospektom OC "Jahorina", i da je kao takva moguća, o čemu će odluku donijeti Vlada RS.

"Što se tiče otpisa dospjelih kamata, takva mogućnost ne postoji u zakonskim i podzakonskim aktima na osnovu kojih radi IRB RS", rekli su u IRB RS.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da je sadašnje stanje u OC "Jahorina", kada su u pitanju dugovanja, proizvod koncepcijske greške u koracima.

"Tu nedostaje veoma mnogo znanja, struke i dobre volje, jer takvi centri su u principu aktivniji ljeti nego zimi. Kao primjer navodim austrijske skijaške centre koji su mnogo posjećeniji ljeti i donose više novca, nego što je zimska varijanta", rekao je Pavlović. On je dodao da se sve to mora kreativno osmisliti i prilagoditi programe za turiste koji vole da pješače, planinare, voze planinske bicikle po blagim stazama i drugo.

"Mnogo je stvari koje treba i koje se mogu uraditi da bi to postao centar za cijelu godinu, a ne samo za zimsku sezonu", rekao je Pavlović.

Podsjećamo, IRB RS je ranije kupila 15 miliona KM vrijedne obveznice OC "Jahorina", s klauzulom koja omogućava konverziju obveznica u akcije. Međutim, OC je od početka imao problema s otplatom obaveza po osnovu emitovanih obveznica.

Potom je OC "Jahorina" IRB-u RS predložio konverziju obveznica u akcije, po cijeni od jedne KM. Međutim, u IRB-u RS su smatrali da je ta vrijednost precijenjena i da akcije OC "Jahorina" vrijede znatno manje, što se pokazalo tačnim jer se niko nije prijavio da kupi 10.213.256 akcija Fonda za restituciju za 10.213.256 KM, koje su bile ponuđene na Banjalučkoj berzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije