Analize

U Bijeljini 13.659 nezaposlenih

U Bijeljini 13.659 nezaposlenih
U Bijeljini 13.659 nezaposlenih

BIJELJINA - Tokom 9 mjeseci ove godine na evidenciji Biroa za zapošljavanje Bijeljina bilo je 13.659 nezaposlenih, pri čemu 8.741 lice ne predstavlja aktivnu ponudu radne snage nego su prijavljeni radi ostvarivanja drugih prava, podaci su Biroa.

Prema informaciji Biroa za zapošljavanje, koju će odbornici razmatrati na sljedećoj sjednici Skupštine grada, u decembru prošle godine broj lica koja ne predstavljaju aktivnu ponudu radne snage iznosio je 8.300 i do danas je povećan za 441 lice.

Najbrojnija zanimanja na evidenciji su vozači, bravari, automehaničari, metalostrugari, prodavači, konobari, kuvari, maturanti gimnazije, poljoprivredni i građevinski tehničari, profesori engleskog jezika, razredne nastave...

Deficitarna zanimanja i u ovoj godini bila su inženjeri poljoprivrede - agronom, zaštite bilja, geologije, mašinski i inženjeri elektrotehnike - smjer jaka i slaba struja, građevinski inženjeri - smjer hidrogradnja, prerada drveta, te inženjeri prehrambene tehnologije, tekstilne tehnologije, kožarski inženjeri, profesori srpskog jezika, njemačkog, ruskog, latinskog, profesor biologije, fizike, matematike, informatike, te sociologije, demokratije, likovnog vaspitanja.

Među deficitarnim zanimanjima su i fizioterapeut, inženjer medicinske radiologije, defektolog-surdoaudiolog, socijalni radnik, sanitarni inženjer, bibliotekar.

U aktivnoj ponudi radne snage nalazi se ukupno 306 članova porodica poginulih boraca, 218 ratnih vojnih invalida i 1.068 učesnika rata.

Kada je riječ o licima koja ne čine aktivnu ponudu radne snage, prijavljeno je ukupno 109 članova porodica poginulih boraca, 94 ratna vojna invalida, 341 učesnik rata, te 13 ostalih lica sa invaliditetom i 32 lica - kategorizovana omladina.

Tokom izvještajnog perioda prijavljeno je novih 4.084 lica, dok je po nekoliko osnova sa evidencije obrisano 4.270 lica.

U informaciji se naglašava da je nezaposlenost jedan od najvećih problema u Republici Srpskoj, BiH i regionu, a time i u gradu Bijeljina.

U bijeljinskoj filijali Zavoda za zapošljavanje kažu da je početkom svjetske ekonomske krize, a posebno katastrofalnih majskih poplava koje su pogodile veći dio Republike Srpske i Semberiju, rješavanje ovog problema dodatno otežano.

U Filijali navode da se preduzeća koja su pogođena poplavama nekako snalaze, saniraju štete, te naglašavaju da nije registrovano veće otpuštanje radnika, kao što nije registrovano ni značajnije zapošljavanje, ni otvaranje novih radnih mjesta.

"Sredstva Vlade Republike Srpske, kojima su finansirani projekti zapošljavanja, u ovakvom ekonomskom i privrednom ambijentu ne mogu biti dovoljna da bi se osjetilo značajno poboljšanje stanja u pogledu zapošljavanja i smanjenja stope nezaposlenosti u Republici Srpskoj", navodi se u informaciji.

U informaciji se napominje da su ovakvu situaciju shvatile gotovo sve opštine i gradovi u Republici Srpskoj na način da su i u svojim budžetima izdvojili sredstva za podsticaj zapošljavanja.

"Nažalost, jedan od izuzetaka ozbiljnog shvatanja ovog problema, kao sopstvenog problema, jeste grad Bijeljina koji nema planiranih sredstava u budžetu za podsticaj zapošljavanja, nego izdvaja neznatna sredstva za ove namjene posredstvom Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, čiji se rezultati nisu primijetili kada je riječ o zaposlenosti", navodi se u informaciji.

U informaciji se naglašava da su manje razvijene opštine Srebrenica, Bratunac, Lopare, Ugljevik, Zvornik, Šamac... to shvatile na vrijeme i imaju planirna sredstva za podsticaj zapošljavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije