Analize

U avionima sve više putnika

U avionima sve više putnika
U avionima sve više putnika

SARAJEVO, BANJALUKA - Broj prevezenih putnika u vazdušnom saobraćaju u BiH lani, u poređenju sa 2012. godinom, porastao je za 20,3 odsto.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, sa bh. aerodroma otputovalo je 404.348 građana, a na njih je sletjelo 400.630 putnika.

Svakako, nadu uliva činjenica da je 2013. već treća godina zaredom kako aerodromi u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Mostaru bilježe povećanje broja putnika.

U tome se ističe tuzlanski aerodrom, odakle stižu podaci koji i te kako ohrabruju, jer je lani broj putnika povećan za nevjerovatnih 1.469 odsto u odnosu na 2012. godinu!

"Kada je riječ o tuzlanskom aerodromu, prošle godine imali su 61.564 putnika, a godinu ranije - 4.191", navode iz Agencije za statistiku BiH.

Esed Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, kaže da su ove impozantne rezultate postigli dobrim, organizovanim radom.

"Suština je da smo ljudstvo educirali u toj oblasti da je svako dobio lincencu za dio poslova kojim se bavi, te da je menadžment s kompanijom 'Vizz Air' dogovorio redovan red letenja", kaže on.

Mujačić naglašava da je ogromno interesovanje građana za letove avionima kompanije "Vizz Air", jer su cijene karata male.

"Pogotovo se to odnosi na duže relacije, kada se radi o 1.000 i više kilometara, pošto umjesto 20 i više sati putovanja autobusom stignu za dva sata ili nešto više, a uz to imaju i nisku cijenu karte. Neki naši građani koji rade i žive vani umjesto jednom godišnje dolaze i po četiri puta u jednoj godini u BiH", pojašnjava Mujačić.

Ivica Veličan, direktor sarajevskog aerodroma, ističe da podaci o povećanju broja putnika u vazdušnom saobraćaju ohrabruju.

"Nas takvi podaci raduju i pokazuju da u tom segmentu ima potencijala. Mi smo i u prva četiri mjeseca ove godine imali povećanje broja putnika, a isti trend zabilježen je i maju. S obzirom na to s kakvim planovima smo ušli u ovu godinu, mislim da će, po broju putnika, biti nadmašena prošla godina", naglašava Veličan.

On ističe da je Sarajevo danas, od osnivanja sarajevskog aerodroma, najbolje povezano s Evropom i svijetom.

"Najviše interesovanja ima za let prema Istanbulu. Svaki dan imamo minimalno četiri leta za taj grad. Za Beč, Zagreb i Beograd avioni idu dva puta dnevno, a to su sve gradovi iz kojih se može dalje putovati prema Evropi i svijetu", podvlači Veličan.

Miroslava Janjića, direktora banjalučkog aerodroma, takođe raduju podaci o povećanju broja putnika.

"To pokazuje da postoje potrebe, kojima mi idemo u susret. Ja vjerujem da će i ove godine biti nastavljeno povećanje broja putnika, mada je nezahvalno davati prognoze", ocjenjuje direktor banjalučkog aerodroma, s kojeg svakodnevno polijeće avion prema Beogradu, a iz prijestonice Srbije potom putnici mogu otputovati bilo gdje dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije