Analize

U inkubatorima 23 miliona jaja za leženje

U inkubatorima 23 miliona jaja za leženje
U inkubatorima 23 miliona jaja za leženje

BANJALUKA - Inkubatorske stanice u Republici Srpskoj koje su prošle godine proizvodile jednodnevne piliće, raspolagale su sa ukupno 40 inkubatora kapaciteta 1,7 miliona jaja za leženje, podaci su republičkog Zavoda za statistiku.

U inkubatore je prošle godine stavljeno 3,3 miliona jaja namijenjenih za leženje pilića za proizvodnju konzumnih jaja, te 19,6 miliona miliona jaja namijenjenih za leženje pilića za tov.

Desimir Živanić. član Upravnog odbora Saveza udruženja živinara Srpske, rekao je Srni da mnogi inkubatori u privatnoj režiji nisu prijavljeni i ne podliježu nikakvim kontrolama, te da ta statistička evidencija nije potpuno tačna.

"Zbog toga je veoma teško doći do tačnih cifara proizvodnje, koja u pojedinim momentima eskalira velikim brojem i koka nosilja i brojlera. Srpska ima sve mehanizme da to reguliše", rekao je Živanić.

On je dodao da se sa 80 odsto tačnosti moraju znati koliki su proizvodni kapaciteti, a samim tim i planiranje proizvodnje.

Živanić je pojasnio da proizvođač, ako ne poznaje podatke o količinama proizvodnje i proizvodnim kapacitetima, dođe u situaciju da se zaduži i "nenormalno" poveća proizvodnju, a onda proizvode nudi u bescijenje.

Prema njegovim riječima, tako veliko povećanje proizvodnje u određenim momentima dovodi do perioda kada je uopšte nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije