Privreda

Autoputem od Banjaluke do Splita

Autoputem od Banjaluke do Splita
Autoputem od Banjaluke do Splita

BANJALUKA - U JP "Autoputevi RS" danas je prezentovan projekat autoputa od Banjaluke do Splita, čija je ukupna dužina oko 186 kilometara i za čiju izgradnju je zainteresovana kineska kompanija "Synohidro".

Dužina ovog puta kroz RS od Banjaluke do Mliništa iznosila bi 92 kilometra, a vrijednost izgradnje bila bi oko 1,5 milijardi evra. Kroz FBiH ovaj autoput bi prolazio u dužini od oko 65 kilometara, a kroz Hrvatsku od granice sa FBiH do Splita oko 29 kilometara.

Prezentaciji ovog projekta prisustovovali su predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza RS, Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, Ambasade Hrvatske u BiH i kineske kompanije "Synohidro", koja već duže od godinu dana vodi razgovore sa zvaničnicima RS i FBiH o ovom projektu.

Dušan Topić, direktor JP "Autoputevi RS", rekao je da projekat autoputa od Banjaluke do Splita treba posmatrati kao jednu cjelinu koja će RS i FBiH povezati sa Evropom, a lukama u centralnoj Dalmaciji omogućiti brže plasiranje robe na tržišta zapadne i istočne Evrope.

"Naš fokus je bio na obezbjeđivanju finansijskih sredstava jer u ovom momentu postoji veoma lak pristup kineskim bankama", rekao je Topić.

On je naglasio da je planirano da gradnja autoputa od Banjaluke do granice sa FBiH bude podijeljena na dvije faze, odnosno da se prvo gradi dionica od Banjaluke do puta AVNOJ-a u dužini od 62 kilometra, za šta je potrebno obezbijediti oko 600 miliona evra.

"Nadam se da ćemo u skorije vrijeme biti u prilici da potpišemo jedan predugovor na osnovu čega bismo kineskim sredstvima počeli da radimo studije za dio autoputa od Banjaluke do Mliništa", rekao je Topić.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, rekao je da će za završetak izgradnje autoputa biti potrebno pet do sedam godina, s tim da je za zatvaranje finansijske konstrukcije i izradu neophodne dokumetancije potrebno deset do 12 godina.

I Filip Vujeva, direktor JP "Ceste FBiH", rekao je da se radi o izuzetno bitnom projektu te naglasio da kroz FBiH eksproprijacija zemljišta ne bi bila problem jer većina trase od 65 kilometara prolazi kroz državno zemljište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije