Privreda

Besplatna pšenica za Srpčane

Besplatna pšenica za Srpčane
Besplatna pšenica za Srpčane

SRBAC - U Srpcu je danas za 80 poljoprivrednih proizvođača podijeljeno besplatno 20 tona sjemenske pšenice.

Načelnik Ođeljenja za poljoprivredu opštine Srbac Mićo Malbašić izjavio je da je riječ o sjemenskoj pšenici koju je kao pomoć poplavljenim domaćinstvima, koja su imala štetu na površini većoj od jednog hektara pod pšenicom, obezbijedila Svjetska organizacija za proizvodnju hrane i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u okviru FAO programa.

"Trudili smo se da osnovni kriterijum za dođelu sjemenske pšenice bude visina štete, a ne socijalni moment", rekao je Srni Malbašić.

On je dodao da je bilo negodovanja nekih poljoprivrednika što nisu dobili ovu vrstu pomoći, ali da su skoro svi oni imali parcele površine manje od jednog hektara, što je bio osnovni razlog da se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Poljoprivrednik Božo Drinić iz Glamočana, koji je dobio pomoć, rekao je da je imao gotovo totalnu štetu za vrijeme majskih poplava na pšenici koju je zasijao na dva hektara.

"Ova pomoć dobro će doći meni i drugim srbačkim ratarima da obnovimo sjetvu ove jeseni", naveo je Drinić.

Pođeli sjemenske pšenice u Srpcu prisustvovali su predstavnik Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Republike Srpske Dragoljub Malinović i koordinator FAO-a za BiH Vlado Pijunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije