Privreda

Dobavljači tuže Tuša za organizovani kriminal

Dobavljači tuže Tuša za organizovani kriminal
Dobavljači tuže Tuša za organizovani kriminal

BANJALUKA - Veliki broj dodanasrašnjih bh. dobavljača trgovačkog lanca "Tuš", kojima je ova kompanija ostala dužna oko 20 miliona KM, danas zvanično podnosi prijavu za organizovani kriminal protiv Mirka Tuša i odgovrnih osoba u ovoj kompaniji.

Senad Bilić, advokat oštećenih dobavljača "Tuša", za "Nezavisne" je potvrdio da će Tužilaštvu BiH danas podnijeti prijave za organizovani kriminal, zatim krivična djela neplaćanja poreza, poresku utaju i prevaru.

"Podnosimo prijavu protiv Mirka Tuša, vlasnika ovog lanca, zatim osoba koje su bile odgovorne za firme 'Tuš' i 'Tuš Trade' u BiH, odnosno protiv Mirka Mlinara, kao prokuriste za BiH, proiv Vida Habjana, koji je bio direktor, i Branka Cokana, koji je takođe bio direktor. Naravno, prijava je usmjerena i protiv obje firme 'Tuš' d.o.o. i 'Tuš Trade' d.o.o.", kazao je Bilić.

On je istakao da firme koje zastupa očekuju hitnu reakciju Tužilaštva BiH, što znači da što prije blokira imovinu firme "Tuš", iz koje bi se u perspektivi dobavljači mogli naplatiti.

Bilić je naglasio da s ciljem zaštite firmi koje zastupa blokada imovine "Tuša" mora što hitnije biti izvršena jer se iz "Tuša" pripremaju za njenu prodaju. Naime, prema još nezvaničnim informacijama slovenački vlasnik ima namjeru da proda dvadesetak objekata "Tuša" tuzlanskom trgovačkom lanacu "Bingo".

Inače, pokretač postupka podnošenja prijave je preduzeće "Intercom" Sarajevo, kojem "Tuš" duguje oko 100.000 KM, a postupku se u posljednjih nekoliko dana priključio veliki broj drugih oštećnih dobavaljača.

Bilić je pozvao sve firme kojima "Tuš" duguje da im se jave.

"Kriminalno organizovanje i ponašenje 'Tuša' se ogleda upravo kroz to što su u BiH došli kao firma 'Tuš' d.o.o, čiji je osnivač firma 'Tuš nekretnine' s kapitalom od 20 miliona KM. Tim kapitalom oni su kupovali zemljište i tržne centre. Kada su zaokružili taj proces imovinu su uknjižili na sebe, a 2009. godine prebacuju poslovanje na firmu 'Tuš Trade', koja ima osnivački kapital od 2.000 KM. Dobavljačima su tada javili da više ne sarađuju s kompanijom 'Tuš' d.o.o. već s 'Tuš Tradeom'. Godinu dana nakon toga već počinju kašnjenja u plaćanju, što je na kraju dovelo do današnje situacije", objasnio je Bilić.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, potvrdio je da se ovoj instituciji obratilo dosta privrednika iz RS koji su se žalili na nedavne postupke lanca "Tuš".

"Dobavaljači 'Tuša' imaju informaciju da su vlasnici ovog trgovačkog lanca registrovali novu firmu i na nju prenijeli svu imovinu koju planiraju prodati drugom trgovačkom lancu u BiH", rekao je Blagojević.

Iz Privredne komore RS, koja zastupa interese privrednih društava kojima se nanosi šteta u ovom slučaju, pozvali su sve nadležne institucije da utvrde činjenično stanje i zaustave štetene aktivnosti po privredu RS.

"Obavijestili smo Upravu za inspekcijske poslove i UIO BiH, koje sada u skladu sa svojim nadležnostima vrše kontrole. Pored ovoga, o svemu smo obvijestili i CJB Banjaluka", rekao je Blagojević.

Podsjećanja radi, prije četiri dana Uprava "Tuša" je objavila da se povlači s ovdašnjeg tržišta, pri čemu su kao glavni razlog za ovaj potez naveli prirodnu katastrofu i njen loš uticaj na poslovanje, a uz to optužili i domaće dobavljače da blokiraju njihov rad.

Na ovakve konstatacije privrednici su burno reagovali.

U kompaniji "Fructa Trade", kojoj je "Tuš" ostao dužan 50.000 KM, smatraju da je slovenački "Tuš", stavljajući u fokus svog povlačenja s bh. tržišta elementranu nepogodu, postupio u najmanju ruku licemjerno.

"Poslovanje naše firme je u posljednjim poplavama pretrpjelo je štetu od sedam miliona KM. Nismo dobili nijednu marku pomoći, ali smo uz dodatni rad i zalaganje svih sačuvali radna mjesta i ispoštovali sve obaveze, tako da nam oni zaista ništa ne mogu govoriti o teškom stanju", rekao je Duško Reljić, direktor ove firme.

U skladu sa zakonom naplatu svojih potraživanja od "Tuša" su zatražili i u firmi "Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica, kojoj slovenački lanac duguje 50.000 KM.

Od Uprave "Tuša" do zatvaranja ovog broja "Nezavisnih" nismo dobili komentar na pokretanje ovog krivičnog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije