Privreda

Dužnici traže hitno rješavanje problema

Dužnici traže hitno rješavanje problema
Dužnici traže hitno rješavanje problema

SARAJEVO - Stalni odbor za finansijsku stabilnost, na sastanku održanom danas u Sarajevu, preporučio je Hypo Alpe Adria banci u oba entiteta da u roku od sedam dana ponude rješenja koja bi bila prihvatljiva za klijente, korisnike kredita vezanih za švajcarski franak.

Kako je saopšteno iz CB BiH, rješenja koja ponude komercijalne banke biće razmatrana na narednom sastanku Komiteta za finansijsku stabilnost.

Inače, danas su se u Sarajevu sastali guverner CB BiH i predstavnici Udruženja "Švajcarac" na kojem su mu iznijeli niz problema koje imaju građani koji otplaćuju kredite vezane za valutnu klauzulu švajcarske valute.

Kemal Duraković, predsjednik Udruženja "Švajcarac", najavio je masovne tužbe građana, čiji su krediti vezani za franak, ukoliko se banke ogluše na taj zahtjev. Iz Udruženja su već upozoravali da je situacija ozbiljna, jer rate pristižu na naplatu, a one su dvostruko veće od onoga što je dogovoreno prilikom podizanja kredita.

"Zaduženi građani nemaju novca da vraćaju tako visoke iznose, a pozivi iz banaka i korisnicima i žirantima ne prestaju", rekao je Duraković i dodaje da građani traže da im se omogući da vrate iznos za koji su se zadužili prilikom podizanuja kredita.

Iz Udruženja "Franak" u RS očekuju reagovanje Vlade RS, nakon sastanka prošle sedmice, koji je održan s predstavnicima Ministarstva finansija RS i Hypo banke.

Prema nihovim riječima, oni traže da se kurs franka fiksira na iznos koji je prihvatljiv za sve ili da im se konvertuje valuta za koju je vezan kredit koji otplaćuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije