Privreda

Energetika šansa za oporavak bh. ekonomije

Energetika šansa za oporavak bh. ekonomije
Energetika šansa za oporavak bh. ekonomije

NEUM - Energetski samit, prvi veliki događaj u organizaciji USAID-ovog projekta Investiranje u sektor energije (EIA), koji je okupio sve najvažnije učesnike iz ove oblasti, završen je danas u Neumu.

Glavni cilj ovog USAID-ovog projekta je da pomogne BiH da privuče investicije i otvori nova radna mjesta u sektoru energije. Kako je istaknuto, BiH bi mogla i više nego udvostručiti svoju proizvodnju energije, ako bude kapitalizovala svoj potencijal hidroelektrana, koristila obnovljive izvore energije, implementirala mjere energetske efikasnosti i izgradila više termoelektrana. Inače, ukupan budžet ovog projekta je 5,47 miliona dolara, a njegovo trajanje je planirano do 2019. godine. Tako su na ovom dvodnevnom samitu, kroz panel diskusije, prezentacije i radionice, prisutni razgovarali o investiranju u elektroenergetski sektor, preprekama za investiranje, funkcionisanju maloprodajnog tržišta struje i integraciji u regionalno tržište. Takođe, organizovane su i tehničke sesije koje su se bavile aktuelnim temama, poput smanjenja emisija iz elektrana u BiH, proizvodnjom električne energije iz biomase, novim ulogama operatora distributivnih sistema, te integracijom obnovljivih izvora energije u tržište.

Nikolas Hil, otpravnik poslova američke ambasade u BiH, rekao je na ovom samitu da je energetski sektor ključan sektor za BiH, ne samo što je jedan od glavnih izvoznika, već što je ključni faktor za ekonomski razvoj BiH, u kojem vide veliki potencijal za otvaranje radnih mjesta i revitalizovanje ekonomije BiH. Nikola Pejić, predsjedavajući Državne regulatorne komisije za električnu energiju, rekao je da projekat ima vrlo značajne komponente, te da će zaključci sa samita biti vodilja za aktivnosti u BiH narednih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije