Privreda

Farmer iz okoline Srpca pionir u proizvodnji aronije

Farmer iz okoline Srpca pionir u proizvodnji aronije
Farmer iz okoline Srpca pionir u proizvodnji aronije

Zoran Sanković iz Ilićana kod Srpca ima oko 5 hektara kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta i bavi se različitim vrstama proizvodnje.

Na svojim njivama Sanković sije mnoge žitarice, vlasnik je nekoliko muznih krava, uzgaja svinje, te ima i manje stado od desetak ovaca. U posljednje vrijeme više se okreće voćarstvu.

Ranije je na površini od jednog duluma podigao malinjak, a prošle jeseni je na zemljištu iste veličine zasadio aroniju, novu vrstu voćarske kulture, sve popularniju u našim krajevima.

Zoranovi voćnjaci su podignuti zahvaljujući kreditima Partner mikrokreditne fondacije. Zasad maline je rezultat korištenja kreditnog prozvoda "Voćko", namijenjenog razvoju voćarstva u našoj zemlji. Sanković je s tim ciljem podigao robni kredit u iznosu od 2.000 KM, a samo u posljednjoj berbi imao je prinos od blizu 4 tone maline, koju je prodao po cijeni od 2,5 KM po kilogramu. Osim materijalne podrške, on posebno ističe stručnu pomoć koju ima od strane  Partnerovih  agronoma, čime je postignuto veoma dobro stanje malinjaka u svim fazama proizvodnje, kao i odličan kvalitet ubranih plodova.

Voćnjak pod aronijom je podignut na sličan način, takođe zahvaljujući novom kreditu Partner MKF u iznosu od 2. 000 KM.

Srbački voćar je praktično pionir u ovoj proizvodnji u svom kraju, i s obzirom na sve prednosti te voćarske kulture koje se ističu, od velike potražnje za aronijom na tržištu do veoma dobre cijene, nada se značajnom prinosu i zaradi.

"Partnerovi krediti namijenjeni razvoju voćarstva su veoma povoljni, jer ne znače da samo uzmeš sredstva i vraćaš rate. U ovom slučaju dobijaš i potrebnu prateću opremu, poput sistema za navodnjavanje 'kap po kap', kao i besplatne savjete stručnjaka, agronoma. Od svega je ipak najvažniji ponuđeni grejs-period, jer se rate počinju otplaćivati tek kada pristigne prvi rod", kaže Zoran Sanković.

On najvećim dijelom svoje voćnjake održava sam uz pomoć supruge, a u periodu berbe dolazi i njihov sin, koji inače sa porodicom živi u Sloveniji. Prema potrebi, Zoran nekoliko dana tokom sezone  plaća berače.

Sanković vjeruje da će znanje i iskustvo koje je stekao uzgojem maline, doprinijeti da bude jednako uspješan proizvođač i  aronije, i da će u skorije vrijeme proširiti svoj voćnjak.

U prilog mu ide dosadašnja ostvarena saradnja sa Partner mikrokreditnom fondacijom i izuzetno povoljni krediti koje Partner  nudi, namijenjeni upravo za podršku razvoju voćarstva u našoj zemlji, posebno proizvodnji jagodičastog voća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije