Privreda

Nema plate bez uplate doprinosa

Nema plate bez uplate doprinosa
Nema plate bez uplate doprinosa

BANJALUKA - Direktori zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj od ovogodišnje januarske plate moraće radnicima prvo da uplate poreze i doprinose pa tek onda plate.

Ovo su potvrdili menadžeri ustanova s kojima smo razgovarali o mjerama Vlade RS kojima nastoje riješiti probleme u zdravstvu.

Direktori su potvrdili da će od januarske plate uplata doprinosa i plata ići tako da, ukoliko neko ne uplati doprinos za radnike, resorno ministarstvo će toj ustanovi odmah taj iznos koji duguje za doprinose odbiti od tranše za materijalne troškove, koju im svaki mjesec uplaćuje Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Trenutno dug zdravstvenih ustanova prema Fondu PIO RS iznosi oko 70 miliona, dok Fondu zdravstvenog osiguranja RS na ime doprinosa svi  poslodavci u RS, među kojima su i  zdravstvene ustanove, duguju oko 230 miliona.

Goran Todorović, v.d. direktora Kliničkog centra Istočno Sarajevo, kazao je da je predviđeno da prvo budu uplaćeni doprinosi pa tek onda plate radnicima i da će tražiti način na koji bi bila obezbijeđena sredstva da se mogu isplatiti i plate i porezi.

"Ko ne bude poštovao ovu uredbu, iznos duga za doprinos će mu biti skinut sa tranše", kazao je Todorović.

Mirko Stanetić, direktor Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka, kazao je da je ova odluka Vlade RS dobra i da, ukoliko se bude provodila, svi će imati koristi od nje.

"Iako je predviđeno da prvo budu uplaćeni doprinosi pa onda plate, mislim da neće biti problema sa isplatom ličnih dohodaka, jer vjerujem da je Vlada RS ovakvu odluku donijela s jasnim ciljem koji je ostvariv", kazao je Stanetić.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, kazao je da će morati biti isplaćivana bruto plata i da će to biti strogo kontrolisano.

"Isplata bruto plata je predviđena odlukom Vlade RS kojom se želi stati ukraj problemima u zdravstvu, a odnosi se još i na kontrolu zapošljavanja, javnih nabavki i redovnu uplatu doprinosa", naveo je Bogdanić.

On je pojasnio da će se kasnije ići u izmjene zakona i drugih propisa kojom će se ići na racionalizaciju u zdravstvu, kao i prikupljanje dodatnih sredstava jer postojeća nisu dovoljna.

Prema njegovim riječima, kontrole uplate doprinosa i ličnih primanja će biti pooštrene i biće kontrolisano svaki mjesec da li direktori izvršavaju svoje obaveze prema radnicima.

"Direktori će nama svaki mjesec morati da pošalju visinu plata koju će isplatiti radnicima taj mjesec,  a mi ćemo preko Poreske uprave RS kontrolisati da li plaćaju doprinose. Insistiraćemo na redovnoj isplati na sve načine", istakao je Bogdanić.

Govoreći o sankcijama, resorni ministar je oštro najavio da će svaki direktor zdravstvene ustanove koji ne bude redovno uplaćivao bruto plate biti hitno smijenjen.

Miodrag Femić, potpredsjednik Unije sindikata zaposlenih u zdravstvu RS,

kazao je da se boji da je navedena odluka Vlade RS samo još jedna kupovina vremena jer nije ostvariva u stvarnosti.

"S obzirom na to kakva je trenutna situacija, nije mi jasno, ako uplate doprinose, kako će uplatiti plate, a čik neka se usude pa da ne isplate plate", kategoričan je Femić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije