Privreda

Neophodni bolji uslovi za privredu

Neophodni bolji uslovi za privredu
Neophodni bolji uslovi za privredu

BANJALUKA - BiH ima mnogo potencijala za razvoj privrede i uslova poslovanja, ali je neophodna veća promocija BiH od strane njenih institucija, poručili su predstavnici njemačke privrede na poslovnom forumu "Njemačka - ključni trgovinski i poslovni partner za BiH".

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je prisustvovao skupu, naglasio je da će ekonomske reforme biti prioritet novih vlasti i da će biti neophodno smanjiti poreze i doprinose, kao i javni sektor.

Aleksander Merdijan, šef Biroa predstavništva Njemačke privrede u BiH (AHK BiH), rekao je da je Njemačka najveći trgovinski partner BiH, s obimom trgovinske razmjene od 1,5 milijardi evra.

"Potencijala imate, ali BiH kao zemlja za investiranje je nepoznata Njemačkoj. Kada bi institucije u BiH radile na promociji i reklami svoje zemlje, mislim da bi došlo do većih investicija", rekao je Merdijan i dodao da je investiciona klima u BiH nepovoljna zbog lošeg Zakona o radu, kojem je neophodna reforma, kao i indirektnih poreza i birokratije.

Kristijan Helbah, njemački ambasador u BiH, rekao je da je BiH kao investiciona lokacija bolja nego što se misli, a kao prednosti BiH navodi geografsku blizinu s EU i dobru i kvalifikovanu radnu snagu, niske troškove proizvodnje i naglašava da podržava buduće reforme BiH.

Agencija za razvoj preduzeća EDA je, u saradnji s njemačkom ambasadom i privrednicima u BiH, organizovala forum s ciljem povećanja saradnje s njemačkim preduzećima i izvoza na veoma zahtjevno njemačko tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije