Privreda

Nijemci, Grci i Kinezi u trci za Gornju Drinu

Nijemci, Grci i Kinezi u trci za Gornju Drinu
Nijemci, Grci i Kinezi u trci za Gornju Drinu

BANJALUKA - Njemački RWE, grčki "Public Power Corporation" i kineska kompanija "China International Wather and Electric Corporation" zainteresovani su za gradnju sistema Gornja Drina, koji čine hidroelektrane, ukupne vrijednosti od oko 450 miliona evra.

Te tri kompanije uplatile su bankarske garancije od po milion evra i nastavljaju trku za najboljeg ponuđača za izvođenje projekta, ozvaničeno je juče nakon otvaranja pristiglih ponuda u Vladi RS.

Kako su najavili predstavnici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, najbolji ponuđač bi trebalo da bude poznat već sredinom decembra ove godine.

Slavica Bogdanović, pomoćnik ministra za pravne poslove i evropske integracije RS, istakla je da zainteresovani ponuđač za realizaciju projekta mora imati konsolidovani osnovni kapital od najmanje tri milijarde evra.

"Zainteresovana kompanija mora imati i ostvareni konsolidovani prihod iz elektroprivredne djelatnosti u posljednje tri godine od najmanje pet milijardi evra, te da u vlasništvu i suvlasništvu ima elektroenergetske objekte snage 2.000 megavata, kao i da raspolaže sa 250 miliona evra za izgradnju u periodu od pet godina", rekla je Bogdanovićeva.

Bogdanovićeva je napomenula da će projekat biti realizovan osnivanjem koncesionog društva u kojem će izabrani strateški partner biti većinski član koncesionog društva.

Naime, HES Gornja Drina je projekat čija je vrijednost procijenjena na oko 450 miliona evra. Predviđeno je da 49 odsto ovog sistema bude vlasništvo RS, dok će većinski vlasnik od 51 odsto biti strateški partner iz inostranstva.

Milan Baštinac, pomoćnik ministra za elektroenergetiku RS, ocijenio je da su sve tri kompanije ispoštovale predviđene rokove za dostavljanje neophodne dokumentacije.

Milan Zuban, predstavnik RWE-a, istakao je da ta kompanija ima više od 100 godina dugu tradiciju izvođenja hidroenergetskih poslova.

"Nadamo se da ćemo biti odabrani da budemo strateški partneri u projektu HES Gornja Drina", prokomentarisao je kratko Zuban.

Argirius Nomikus, predstavnik grčke elektroprivrede, rekao je da ova kompanija drugi put učestvuje u tenderu za HES Drina.

"Mi smo najveća grčka elektroenergetska kompanija. Od pedesetih godina bavimo se izgradnjom elektrana, kako u Grčkoj, tako i u regionu.

Godišnje proizvedemo oko 30.000 megavata električne energije, od čega 3.000 megavata kroz sistem hidroelektrana", rekao je Nomikus.

Zanimljivo je da je kineska korporacija bankarsku garanciju za učešće na tenderu uplatila samo deset časova prije isteka roka, ali niko iz ove korporacije nije bio ovlašten da daje izjave za javnost.

Vlada RS je u aprilu donijela odluku o uslovima, kriterijumima i načinu izbora strateškog partnera za projekat Hidroenergetski sistem Gornja Drina, koji čine četiri hidroelektrane.

Sastoji se od predviđenih hidroelektrana Buk Bijela instalisane snage 115 megavata, zatim HE Foča instalisane snage 52 megavata, HE Sutjeska instalisane snage 35 megavata i HE Paunci instalisane snage 36 megavata.

Procijenjeno je da će ukupna godišnja proizvodnja struje u tim elektranama iznositi oko 800 gigavat-časova.

Prethodni prošlogodišnji javni poziv za HES Gornja Drina propao je nakon što Vlada RS nije prihvatila ponudu jedine zainteresovane kompanije - grčke elektroprivrede "Public Power Corporation".

U resornom ministarstvu istakli su da se u projekat izgradnje hidroelektrana na gornjem slivu Drine ulazi s ciljem dugoročnog i sigurnog snabdijevanja potrošača električnom energijom, koji će biti obezbijeđen izgradnjom novih energetskih objekata.

Ulaskom u ovaj projekat, kako ističu, naročito se imala u vidu starost postojećih objekata, uravnoteženi održivi razvoj, uz razumno i racionalno korištenje prirodnih resursa, značajan neiskorišteni hidropotencijal, potreba za novim investicionim ulaganjima koja će dovesti do pokretanja drugih grana privrede i zapošljavanja velikog broja stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije