Privreda

Niko neće da utjeruje dug za FTV

Niko neće da utjeruje dug za FTV
Niko neće da utjeruje dug za FTV

SARAJEVO - Javni natječaj za angažman advokatske kuće koja bi za Federalnu televiziju (FTV) u sudskim procesima pokušala da naplati barem dio od 67,5 miliona KM duga od RTV takse propao je, jer se niko nije javio.

Iz Službe za odnose s javnošću FTV-a potvrdili su da će raspisati novi tender, međutim nema garancije da će biti uspješan.

"Ako opet ne bude zainteresiranih, Radio-televizija Federacije BiH razmotrit će dalju situaciju", navode iz FTV-a, potvrdivši da zbog svega može biti ugroženo i poslovanje ovog javnog emitera.

FTV je u prethodnom periodu nadležnim sudovima u FBiH i Brčko distriktu podnio oko 673.000 tužbi protiv fizičkih i pravnih lica, ali je do sada uspjela da naplati svega 7,5 posto.

"Na nivou FBiH je oko 108.000 predmeta iz 2003. godine, koji do danas nisu riješeni. Dosadašnji troškovi po pitanju prinudne naplate iznose oko 4,5 miliona KM, a povrat od uloženog je zanemariv", navode iz FTV-a.

Iako je natječaj poništen prije više od 30 dana, "Nezavisne" saznaju da Upravni odbor FTV-a, kao glavni rukovodeći organ, uopće nije bio upoznat s tim.

Goran Samardžić, predsjedavajući Upravnog odbora (UO) FTV-a, ističe da se u praksi pokazalo da je "pita skuplja od tepsije", ali da se moraju držati zakona bez obzira imaju li koristi od ovakve vrste naplate.

"Legalistička smo kuća i zaista je nekad skuplji put do prekršioca i ignoranta plaćanja takse od same cijene duga za taksu, a takvih ima na hiljade i oni nam prave veliku štetu", rekao je Samardžić.

Kazao je da je ogromna borba sva tri javna emitera u BiH da naplate ovu taksu.

"Činimo sve da probudimo svijest ljudi o tome da im je to zakonska obaveza", zaključuje Samardžić.

Iz Službe za odnose s javnošću FTV-a kažu da su se u više navrata bezuspješno obraćali zakonodavcu i osnivaču sa zahtjevom za izmjene Zakona o izvršnom postupku, kako bi se rok zastare potraživanja produžio s jedne na tri godine.

"Angažovanje advokatskih kancelarija za prinudnu naplatu RTV takse pokušaj je da se prevaziđe ovaj problem i oni će pristupiti prinudnoj naplati takse koja nije zastarjela prema Zakonu o obligacionim odnosima", naglasili su iz FTV-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije