Privreda

Njemačka i dalje čvrsto protiv evroobveznica

Njemačka i dalje čvrsto protiv evroobveznica
Njemačka i dalje čvrsto protiv evroobveznica

BERLIN - Njemačka vlada i dalje se snažno protivi zamisli da 17 članica evrozone izdaju zajedničke evroobveznica kao načina za izlazak iz krize, rekao je njemački zvaničnik.

Očekuje se da će se na sutrašnjem neformalnom samitu 27 lidera Evropske unije novoizabrani francuski predsjednik Fransoa Oland založiti za izdavanje evroobveznica koje bi mogle da se koriste za finansiranje investicija ili povećanje kapitala banaka.

Nemacka smatra da bi evroobveznicama bio smanjen pritisak na prezadužene zemlje poput Grčke i Italije, ali da bi se time povećali troškovi pozajmljivanja stabilnijim ekonomijama.

Viši njemački zvaničnik, koji je tražio da ostane neimenovan, naglasio je da vlada kancelarke Angele Merkel neće ublažiti protivljenje evroobveznicama.

"Možete me probuditi usred noći, u tri sata, i onda ću vam reći naš stav, takođe u pet sati, ništa ne mijenja. Mislimo da evroobveznice nisu pravi put iz mnogih razloga i, prema našem mišljenju, ne može biti dio stratregije rasta", rekao je on.

On je dodao da se Njemačka zalaže da se postojeća sredstva koriste na drugi način za podsticanje rasta, povećanje konkurentnosti i borbe protiv nezaposlenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije