Privreda

Okončan 12 godina dug proces

Okončan 12 godina dug proces
Okončan 12 godina dug proces

TREBINJE - Mješoviti holding "Elektroprivreda RS" Trebinje naplatiće sedam miliona maraka nakon okončanog sudskog spora sa Hypo Alpe Adria bankom iz Banjaluke, kojoj se na teret stavlja neosnovano bogaćenje u sporu vrijednom 3,5 miliona maraka.

U saopštenju iz ERS navode da je pravosnažnu i konačnu presudu u korist ERS krajem novembra donio Viši privredni sud u Banjaluci, s tim što se konačni dug Hypo Alpe Adria banke, s obzirom na sudske troškove i kamate za proteklih 12 godina, uduplao i iznosi više od sedam miliona maraka.

"Sudski spor je započeo još 2002. godine, kada je tadašnja Kristal banka, čiji je pravni nasljednik Hypo Alpe Adria banka, odobrila kredite RiTe Gacko, ali kreditna sredstva nisu bila u cijelosti doznačena na račun ovog energetskog giganta, već je banka ta sredstva neosnovano uplatila trećem licu", kaže se u saopštenju.

Zanimljivo je da je Hypo banka nezakonito naplatu izvršila sa računa ERS, a da ova kompanija pri svemu tome nije bila ni garant. Prvostepenu odluku o naplati sredstava, zajedno s troškovima parničnog postupka i zateznim kamatama od 3. septembra 2002. godine, potvrdio je drugostepeni sud, odbivši žalbu Hypo banke, pa je dug narastao na 7.063.647 maraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije