Privreda

Plavim lavorom do organske proizvodnje

Plavim lavorom do organske proizvodnje
Plavim lavorom do organske proizvodnje

AMASJA - Poljoprivrednici u naselju Hamamozu u blizini turskog grada Amasja, pronašli su zanimljiv i prirodan način za zaštitu stabala voćki i to uz pomoć lavora plave boje, javlja Anadolu Agency (AA).

Umjesto prskanja stabala, poljoprivrednici su se sjetili boljeg načina, kojim ne štete voćkama. Umjesto korištenje pesticida, poljoprivrednici napune plave lavore vodom, koji zatim stave pored drveća. Plava boja privlači pažnju insekata i kukaca, koji su inače štetni za stabla, pa umjesto na drvo, kukci i insekti slijeću na lavor.

Poljoprivrednici na ovaj način proizvode organsko voće. Oni su počeli tražiti nove načine da zaštite svoje proizvode kako bi mogli profitirati ove godine, jer su im voćke počele rađati prijevremeno, a zatim su, zbog česte promjene vremena, zametnuti plodovi promrzli. Poljoprivrednici ne žele naškoditi živim bićima koje su korisne u uzgoju voća, naprimjer pčelama, te su donijeli zajedničku odluku da počinju koristiti plavi lavor.

Predsjednik Ureda za prehranu, poljoprivredu i stočarstvo u Hamamozuju Mahmut Selčuk je kazao da je nastala velika šteta u pojedinim dijelovima nakon sezone smrzavanja voćnih stabala ove godine. 

"Postoji određena vrsta insekta koja nanosi najveću štetu voću i cvijeću. Šteta koju nanosi taj insekt može biti stopostotna", pojasnio je Selcuk, kazavši da je i ovaj insekt bio jedan od većih problema, pored problema smrzavanja.

Ističući kako je plavi lavor najbolji način da se voćke sačuvaju od ovih štetočina, Selčuk je rekao da plava boja privlači insekte, a kada uđu u lavor do pola napunjen vodom, insekti uginu, tako da ni ne stignu do stabla.

"Kako ne koristimo pesticide, ne štetimo ni pčelama, a ni drugim živim bićima. Na taj način želimo pospješiti organsku proizvodnju i očekujemo poboljšanje ekonomske situacije u Amasji. Mislimo da će ova praksa postati primjer i u drugim mjestima i gradovima", izjavio Selčuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije