Privreda

Počela izgradnja termoelektrane "Stanari"

Počela izgradnja termoelektrane "Stanari"
Počela izgradnja termoelektrane "Stanari"

STANARI - Svečanim polaganjem kamena temeljca danas je u Stanarima kod Doboja i zvanično otpočela izgradnja Termoelektrane Stanari investicije ukupne vrijednosti 400 miliona evra.

Investitor  u ovaj projektz, EFT Grupa u sumarnom iznosu u projekat ulaže oko  600 miliona evra, u okviru koje je  pored osnovne investicije u TE Stanare previđeno i ulaganje 150 u modernizaciju rudnika Stanari.

Prema trenutnoj dinamici najavljeno je da će radovi na izgradnji ove termoelektrane čiji proizvodni kapaciteti iznositi 300 megavata , trajati naredne tri godine.

Kamen temeljac su postavli Milorad Dodik, predsjednik RS, Ven Šugang, predsjednik Dongfang Electric Corporation i Vuk Hamović, predsjednk EFT Grupacije.

Vuk Hamović, predsjednk EFT Grupacije je ovom prilikom istakao da mu je posebno drago da se nakon dugo vremena najava počelo sa izgradnjom.

„U rudnik Stanari smo već uložili 70 miliona evra i potpuno smo modernizovali  svaki segment ovdašnje operacije. Krajem prošle godine smo sa Kineskom razvojnom bankom i drugim komercijalnim bankama iz Evrope zatvorili finasijsku konstrukciju za izgradnju termoelektrane. Sada krećemo u u intezivnu izgradnju glavnih objekata elektrane i očekujemo da će ona početi sa probnim radovima u poslednjem kvartalu 2015“, rekao je Hamović i dodao da do ostavrenja ovog velikog projekat ne bi došlo da EFT Grupa nije imala podršku insitucija Vlade RS.

Dodik je  ovom prilikom istakao da TE Stanari prva teromekrana ove vrste koja se nakon 30 godina gradi na području zemalja bivše Jugoslavije, što kako je istakao , samo po sebi govori o njegovom značaju.

„Nedaleko odavde se gradi i autopu Banjaluka-Doboj, što je investicija vrijedna 350 miliona evra. Ovaj put će zajedno sa TE Stanari donijeti više od milijardu evra vrijedno ukupno investiranje što je investicini put na kome RS teži i želi da bude“, rekao je Dodik.

On je ovom prilikom istakao da je pokretanje TE Stanari jasna poruka da se i u kriznim vremenima može ići dalje i napredovati.

Šugang, prvi čovjek korporacije koja će biti izvođač radova u TE Stanrima je ovom prilikom naglasio da on projektu pridaje veliki značaj zbog činjenice da je ovo njihov prvi evropski projekat

On je istakao kako očekuje da će reference iz TE Stanara otvoriti ovoj kompaniji mogućnost proboja na ostala  Evropska tržišta.

Na radovima će biti zaposleno 1200 radnika.. TE Stanari će na godišnjem nivou proizvoditi 2000 gigavat časova električne energije.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije