Privreda

Počinje gradnja fabrike za obradu animalnog otpada

Počinje gradnja fabrike za obradu animalnog otpada
Počinje gradnja fabrike za obradu animalnog otpada

ZENICA - Kakanjska kompanija "Bioorganika" će uskoro krenuti s izgradnjom fabrike koja će se baviti zbrinjavanjem i toplinskom obradom nusproizvoda animalnog porijekla.

Već je kupljeno zemljište za izgradnju fabrike na području Opštine Kakanj, a osnovano je i privredno društvo Bioorganika d.o.o. Kakanj, u okviru kojeg će poslovati buduća fabrika.

Ova investicija, vrijedna 30 miliona KM, riješiće problem uklanjanja otpada animalnog porijekla u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ZDK Bojana Bošnjaka i Ivice Grlića, direktora i vlasnika Agroproteinke Zagreb, fabrike za zbrinjavanje i toplinsku obradu nusproizvoda animalnog porijekla za Hrvatsku, razgovarano je o početku izgradnje nove fabrike.

U njoj će se po evropskim standardima i uz korištenje najmodernije tehnologije uklanjati otpad animalnog porijekla čime će mesna industrija dobiti priliku za adekvatno zbrinjavanje animalnog otpada i približavanje svojih proizvoda evropskim standardima i tržištu.

Ova investicija predstavlja realizaciju dogovora od prije godinu i po dana, kada su predstavnici Agroproteinke iz Zagreba najavili svoju investiciju, nakon čega su opštinske službe Kaknja dale veliku podršku da se ova značajna investicija realizuje u tom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije