Privreda

Podrška proizvodnji, ulaganja na čekanju

BANJALUKA - Prioritet u dodjeli sredstava poljoprivrednicima u narednom periodu odnosiće se na podršku tekućoj proizvodnji, čime kapitalne investicije i dugoročni razvoj idu na drugu listu prioriteta.

Kazali su to juče u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a povodom izmjene Plana korištenja sredstava za podsticaj i razvoj poljoprivrede i sela za 2014. godinu, na koji je Ministarstvo bilo primorano zbog poplava i grada, koji je nedavno pogodio kako voćare, tako i ostale poljoprivrednike.

Zoran Kovačević, pomoćnik ministra za poljoprivredu, prehrambenu industriju i ruralni razvoj, predočio je nekoliko mjera čijom bi realizacijom poljoprivrednici nakon svih katastrofa mogli ponovo da stanu na noge.

"Povećali smo regres po jedinici sjetvene površine za dizel gorivo sa 100 na 150 litara za ratarsku i povrtarsku proizvodnju i sa 80 na 120 litara za voćarsku proizvodnju, a prema izmjenama plana tu smo predvidjeli osam miliona maraka, dok je prvobitno bilo planirano 6,5 miliona KM", kazao je on.

Kako je rekao, tu je i regres za sanaciju štete, kako u voćarskoj, tako i u biljnoj, ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji, čime će sve kategorije u poljoprivredi dobiti pomoć.

"Nova mjera je i podrška prehrambenoj industriji u otkupu domaće sirovine koja bude ponuđena za tržište, što početkom godine nije predviđeno, jer smatramo da prehrambena industrija može preuzeti robu i proizvode koji idu za preradu i da ih odmah mogu platiti proizvođačima", kazao je Kovačević.

Inače, kako su najavili iz ovog ministarstva, poljoprivrednici kroz Fond solidarnosti mogu očekivati pomoć u obnovi stočnog fonda, kao i za sanaciju štete na usjevima, objektima i mašinama za rad, a pripremaju se i za projekat Svjetske banke, prema kojem bi RS pripalo 47 miliona dolara.

Privrednici izmjenu plana uglavnom podržavaju i pozdravljaju, dodajući kako je on sada prilagođen stvarnim potrebama i situaciji na terenu.

"Bilo je normalno da dođe do izmjene. Za tekuću proizvodnju treba više novca i tu su dodatne količine nafte, a moramo priznati da 500 maraka pomoći za pšenicu po hektaru nije malo", kazao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Govoreći o investicijama, on je rekao da su one samo odložene, jer je svakom domaćinu najbitnije da prvo sanira štetu, a tek onda da ide dalje.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kazao je kako Savez u potpunosti podržava poteze koje povlači resorno ministarstvo jer ono redovno servisira svoje obaveze prema proizvođačima.

Revizorski izvještaj

Iz resornog ministarstva najavili su formiranje tima koji će raditi na preporukama koje su im uputili revizori u vezi s izvještajem za 2013. godinu, a u kojem je dato negativno mišljenje. 

"Ministarstvu je na osnovu uredbe i zaključka Vlade RS naloženo da izmiri obaveze u 2013. godini preko poslovne banke, a što se tiče izbora banke, sav postupak je urađen u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, a u kojem je učestvovalo pet banaka, a izabrana jedna s kojom je sklopljen ugovor", kazao je Pavle Karapetrović, sekretar Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije